Este vorba despre rectorul UVT, bihoreanul Marilen Pirtea. Doi dintre invitați ajung la Timișoara și cu suportul fostului ministru al Educației Daniel Funeriu. Universitatea de Vest din Timişoara propune o componentă de mare impact în cadrul programului cultural “Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, prin agenda de evenimente dedicate întregii comunităţi, grupate sub genericul “La UVT, cultura este capitală!”.
Trei laureaţi Nobel, Orhan Pamuk, Jean-Marie Lehn şi Jean-Pierre Sauvage, sunt invitaţi de Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) în cadrul seriei de evenimente “La UVT, cultura este capitală!”, programate în primăvara acestui an.
“Ca spaţiu academic de înaltă performanţă, Universitatea de Vest din Timişoara îşi asumă un rol major în comunitatea timişoreană, pentru anul Capitalei Europene a Culturii, în 2023. Invitarea la UVT a celor trei laureaţi ai premiilor Nobel, în acest an, face parte dintr-o agendă mai largă, pe care UVT o oferă iubitorilor de cultură din plan local, naţional şi european. Agenda UVT din 2023 cuprinde zeci de evenimente, dezbateri, conferinţe, workshop-uri şi producţii valoroase”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea. La începutul lunii aprilie, scriitorul Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură (2006), va fi invitat la o întâlnire specială cu publicul timişorean, o premieră absolută pentru mediul cultural local. Laureatul este considerat ca unul dintre cei mai renumiţi scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi şi publicate în peste 100 de ţări.
Ceilalți doi laureați Nobel vin din zona științelor. Iar cel care pare să fi avut un rol decisiv în faptul că sunt prezenți la Timișoara e fostul ministru Daniel Funeriu. Acesta povestește că a primit numeroase critici când revenind de la sport<m-am oprit la o cafea cu doi laureați Nobel, Jean-Marie Lehn și Jean-Pierre Sauvage> și a apărut în fotografie cu ei îmbrăcat sport.
Jean-Pierre Sauvage este un chimist francez, specialist în chimie supramoleculară.Este laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2016, împreună cu Fraser Stoddart și Bernard L. Feringa. Personalitate de prim rang din domeniul cercetării chimice, Jean-Pierre Sauvage a fost desemnat laureat al Premiului Nobel pentru Chimie datorită contribuţiilor aduse, alături de alţi doi cercetători, în studierea unui complex de două molecule interconectate în formă de inel.
Jean-Marie Lehn este un chimist francez, membru de onoare al Academiei Române (din 1993). A obținut în anul 1987 Premiul Nobel pentru Chimie, alături de Donald Cram și Charles Pedersen, pentru munca depusă în sinteza criptanzilor. Jean-Marie Lehn a găsit în 1969 molecule înrudite, pe care le-a numit “criptand”, prin care este posibilă crearea de compuşi chimici, în reacţii chimice care au un impact semnificativ asupra proceselor biologice. <Am făcut și poza asta, despre care, atunci când am postat-o, cârcotașii de serviciu au comentat-o „uite bă, nesimțitul ăsta merge în trening la laureații Nobel”. Cei doi vor veni la Timișoara, invitați de mine și de Marilen Gabriel Pirtea (Universitatea de Vest) cu ocazia Capitalei Europene a Culturii. Așa cum se vede, diplomația în trening este mai eficientă decât privitul cu „atenție și îngrijorare”. Desigur, dacă ești un om respectat>, a comentat sec Daniel Funeriu postând o poză cu cei doi laureați Nobel.