A plecat de 11 ani în Marea Britanie și e o personalitate în Londra în lupta împotriva traficului de persoane. Este absolventă a Facultății de Drept Oradea și are un master la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane. Sora ei mai mare a fost o inspirație pentru ea și așa a început să facă voluntariat la Caritas Eparhial Oradea.Nu a devenit avocat pentru drepturile omului așa cum și-a dorit, ci intermediară între victimele românce ale violenţei domestice şi autorităţi în cadrul Refuge din Londra. Din această poziție a salvat de la prostituție chiar și fete din Bihor.Munca Ioanei Simona Haniș a avut o rezonanță deosebită în Regatul Unit, așa a ajuns la Buckingham, dar și în paginile Revistei Vogue.
“Acum o săptămâna Rihanna posta mândră că va apărea în paginile revistei Vogue UK, cea mai mare revistă internațională pentru femei ca număr de cititori și faimă din lume; i-am scris atunci la postare ca articolul cu mine va fi după al ei, în aceeași revistă. Cu doar 3 zile înainte de ziua mea, Vogue UK a decis să posteze articolul despre o românca, oradeanca descrisă ca având “fearless ambition”, alături de Rihanna si alte 5 femei de succes din Marea Britanie. Multumesc lui Dumnezeu, ce cadou frumos! “,așa își anunță prezența în numărul din luna martie al Revistei Vogue orădeanca Ioana Simona Haniș . E cotată una dintre cele mai tinere si mai apreciate CEO din Londra cu cariera impresionată în lupta împotriva violenței domestice și a traficului de persoane. Așa s-a remarcat la Londra și pentru aceasta a fost invitată, anul trecut, de două ori la Palatul Buckingham de către regina consoarta a Marii Britanii, Camilla, alături de personalități precum Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei. Ioana a fost invitata să apară și în revista Vogue UK, ca semn al recunoașterii muncii sale în domeniu violenței domestice și a traficului de persoane. Orădeanca a fost lider al Serviciului Modern de Sclavie şi Trafic de persoane din cadrul Refuge. Nu s-a dat în lături nici de la raidurile, desfășurate de poliție, din bordelurile clandestine din Londra.
În plus, de anul trecut, Ioana este managerul organizaţiei Stay Safe East, care sprijină persoanele cu dizabilităţi ajunse victime ale traficului de persoane. Stay Safe East este o organizație care oferă advocacy și sprijin victimelor surde și cu dizabilități sau celor care au fost supuși hărțuirii, violenței domestice și sexuale și altor abuzuri și încălcări ale drepturilor omului în estul Londrei și în toată Londra. Scopul lor e să se asigure că persoanele cu dizabilități au acces egal la justiție. Oferă training și consultanță..