Una dintre cele mai importante direcţii de dezvoltare pe care şi-a asumat-o Muzeul Ţării Crişurilor, după mutarea în sediul nou din fosta Comenduire de Garnizoană, este internaţionalizarea şi racordarea la circuitele culturale europene. Recent, această direcţie s-a concretizat prin semnarea a două noi acorduri de colaborare pe care cea mai importantă instituţie muzeală din Ţara Crişanei le-a încheiat cu două instituţii de cultură reprezentative de profil din Italia. Demersurile au fost făcute de managerul muzeului orădean, Gabriel Moisa, aflat în vizită oficială în Peninsula Italică la finele acestei luni.
Vizita, care s-a derulat în perioada 20-24 februarie, a cuprins și o întâlnire științifică de importanță internațională, care a avut loc la Complexul Beato Pellegrino, Departamentul de Studii Lingvistice și Literare a Universității din Padova. Cu această ocazie, orădenii au prezentat două volume academice de înaltă ținută: „Teme și metode de cercetare în istorie și psihologie” (de Sorin Șipoș, Gabriel Moisa şi D.O. Cepraga) și „Teme și metode de cercetare istorică și filologică” (de Sorin Șipoș, D.O. Cepraga, Lucian Ardelean şi Ioan Cosma. Potrivit reprezentanţilor Muzeului orădean, evenimentul „se încadrează pe direcția de dezvoltare a culturii bihorene și de promovare a acesteia în circuitul internațional”.
La finalul urma acestei vizite, s-au concretizat două parteneriate de colaborare pe plan cultural-academic. Între Muzeul Țării Crișurilor şi Universitatea din Padova, cât şi între Muzeul Țării Crișurilor și Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia). Toate aceste demersuri sunt realizate cu scopul de a crește vizibilitatea instituției muzeale pe plan internaţional și de racordare a acesteia la circuitele culturale și academice europene, pentru a promova patrimoniul material și imaterial bihorean.