Ziua de 9 martie, declarată prin lege ca fiind Ziua Foştilor Deţinuţi Politic, va fi marcată la Oradea printr-un eveniment organizat de Muzeul Țării Crișurilor. Este vorba despre prezentarea, în premieră în spaţiul public, a filmului „Remember Iuliu Maniu – 1986”, realizat de orădeanca Cristina Puşcaş şi sălăjeanca Ana Maria Borz. Documentarul este dedicat marelui om politic, artizan al Marii Uniri, de la moartea căruia se împlinesc 70 de ani, dar şi unui grup de tineri din satul natal al lui Maniu care, la împlinirea a 33 de ani de la moartea sa, i-au cinstit, cu curaj, memoria, în vremurile aspre şi periculoase ale vechiului regim comunist.
Proiecţia documentarului „Remember Iuliu Maniu – 1986” va avea loc la sediul Muzeului Țării Crișurilor, din strada Armatei Române nr.1 / A, cu începere de la ora 17:00. „Filmul vorbește despre curajul unor tineri de a-l comemora pe Iuliu Maniu”, se arată în comunicatul trimis de organizatori. „În 1986, un grup de tineri din Bădăcin, cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani, organizați de Ioan Pop (zis Poetul) și studentul Nicolae Pop, s-au reunit în seara zilei de 6 martie 1986 la mormintele familiei Maniu din Dealul Țarinei din Bădăcin, unde au depus o coroană de flori pe care au scris «Remember Iuliu Maniu», au cântat «Imnul lui Iuliu Maniu», compus de Ioan Pop, au aprins lumânări pe care le-au așezat în forma inițialelor I.M. și au vorbit despre personalitatea marelui om politic. A doua zi, toți au fost duși la sediul Securității din Zalău unde au fost anchetați”.
Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor Oradea, și Ana-Maria Borz, muzeograf la Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, au stat de vorbă cu toţi cei 13 „protagoniști” ai evenimentului, iar rezultatul a fost filmul documentar „Remember Iuliu Maniu – 1986”, finalizat în 2021 în cadrul Școlii de vară „Astra” organizată de Festivalul de Film și Istorii Râșnov. Filmul a fost realizat cu sprijinul consultanților Cosmin Budeancă, de la Fundația Culturală „Memoria” și Mihai Dragomir, de la Asociația „Mioritics”. Evenimentul organizat de Muzeul Ţării Crişurilor este realizat în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Festivalul de Film și Istorii Râșnov și Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin.