Constantin Sandu a fost arestat la începutul lunii de agenţii FBI din San Diego, la postul de patrulare de frontieră Imperial Beach. El este acuzat într-o plângere federală că a organizat o schemă de furt, în care a implicat peste 200 de complici, cu care a fraudat statul american de peste 5,2 milioane de dolari. Banii provin din fondurile speciale acordate de SUA persoanelor rămase fără locuri de muncă afectate de pandemia COVID.
Constantin Sandu, alias „Boby Sandow”, de 33 de ani, din România, este inculpat de statul american, suspectat că a organizat şi condus o vastă reţea de crimă organizată. Aceasta funcţiona după un mod de operare inventat chiar de român şi care era menit a obţine, în mod fraudulos, beneficii de asigurări de șomaj acordate de statul California persoanelor aflate în dificultate, victime ale pandemiei de coronavirus, care a făcut ravagii şi în SUA. Constantin Sandu şi-a instruit complicii cum să înşele autorităţile din California, fabricând documente – carduri false de asigurări de sănătate, creând conturi și companii false, declarând afaceri fictive și depunând cereri de ajutoare de şomaj false la Departamentul de Dezvoltare Economică din California, instituţie care administra indemnizatiile de somaj acordate de stat.
„Conform plângerii, inculpatul a prezidat o vastă rețea de fraudatori internaționali pentru a exploata un program menit să ajute lucrătorii din California care se luptă să supraviețuiască pandemiei”, a declarat procurorul federal american Randy Grossman, într-un comunicat de presă al Departamentului de Justiție al SUA (potrivit sandiegouniontribune.com). „Pademia s-a terminat, însă noi mai investigăm agresiv acuzațiile de fraudă de ajutor COVID. Schema, în acest, caz a deturnat milioane de dolari de la cei care aveau cu adevărat nevoie de ea. Sandu a conspirat cu 214 conspiratori români nenumiți din California și România pentru a obține în mod fraudulos peste 5,2 milioane de dolari în beneficii de asigurări de șomaj acordate de statul California printr-un program menit să ajute muncitorii californieni aflați în dificultate să supraviețuiască pandemiei”, a mai spus reprezentantul acuzării.
Agentul special Stacy Moye, de la FBI San Diego, responsabil de cazul Constantin Sandu, a declarat că arestarea românului a fost posibilă în urma unei investigaţii ample la care au participat autorităţi locale, statale și federale. „Aceste beneficii au fost introduse de statul american cu intenția de a ajuta familiile care se luptau să rămână pe linia de plutire și au reprezentat un element esențial de salvare pentru mulți. Presupusa lăcomie a lui Sandu a deturnat acești bani pentru câștigul personal. FBI și partenerii noștri vor continua să-i identifice pe cei care comit fraude legate de pandemie și să-i tragă la răspundere pentru crimele lor.”
Arestarea lui Constantin „Bobby” Sandow este punctul culminant al unei anchete derulate pe parcursul unui an de anchetatori ai Unității de Crime Economice și a mai multor parteneri de aplicare a legii.
„IRS (Fiscul American – n.a.) și partenerii noștri de aplicare a legii vor continua să investigheze persoane și organizații care vizează programele de ajutor pentru fura bani din programele critice”, a declarat şi agentul special Tyler Hatcher, de la biroul de teren din Los Angeles. „IRS-CI se angajează să investigheze cu fermitate aceste crime și să aducă acele organizații criminale în fața justiției”.
Începând din toamna lui 2020 și continuând până la sfârșitul verii anului 2022, Constantin Sandu și complicii săi au dezvoltat un proces fraudulos pentru a obține cele mai mari beneficii posibile prin utilizarea selecțiilor frauduloase, facturilor de utilități frauduloase și declarațiilor de câștig frauduloase, se mai arată în comunicatul de presă. În plus, Sandu a învățat cum să falsifice aplicațiile de asigurări de șomaj EDD cu o dată mai devreme de începere a șomajului pentru a genera zile de plată cât mai multe. Co-conspiratorii lui Sandu au comunicat prin Facebook sau prin alte mijloace electronice sau s-au întâlnit cu el personal pentru a-i furniza informațiile personale de identificare, cunoscute sub numele de PII.
Potrivit Consiliului de impozitare a francizelor din California, niciuna dintre companiile din diferitele W2-uri depuse pentru cererile EDD ale co-conspiratorilor nu a fost reală. Potrivit Blue Cross Blue Shield, niciunul dintre numerele de identificare a membrilor furnizate solicitărilor co-conspiratorilor EDD nu a fost real.
Frauda care i se impută lui Sandu este de cel puțin 5.207.687 de dolari SUA. Românul este acuzat de comiterea infracţiunii de conspirație pentru a comite fraudă electronică, care sancţionată cu o pedeapsa maximă de 30 de ani de închisoare și o amendă de un milion de dolari.