Primarul Șteiului Iulian Balaj și profesorul Răzvan Farcane l-au vizitat pe Mircea Tutuvan, acasă, în Sălaj pentru a face „o reverență pentru excelență„,în ziua în care împlinea 50 de ani de căsătorie și cu câteva zile înainte de a împlini 71 de ani. <Un corifeu al voleiului românesc, câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu echipa Dinamo București, Mircea Tutovan a jucat în Divizia A la echipa „Minerul” Dr Petru Groza, după ce a promovat-o din Divizia B.Astăzi, 9 Martie, cuplul Ana-Lucia și Mircea Tutovan a împlinit 50 de ani de căsătorie.Împreună cu profesorul Răzvan Farcane, le-am făcut o surpriză vizitându-i, pentru a le transmite felicitări din partea prietenilor șteieni.La mulți ani cu sănătate, familiei Tutovan>, a fost mesajul primarului Șteiului Iulian Balaj.
De ceva timp, marele voleibalist și soția sa s-au mutat într-o casă la curte, la Biușa, un sat din județul Sălaj cu mai puțin de 500 de locuitori. Recent , jurnalistii de la gsp.ro l-au vizitat acasă iar omul care a scris istorie în volei și-a amintit cum a primit supranumele de “Tunarul Europei” în 77, în Finlanda, când România a luat locul trei la Europene. <Atunci s-a făcut echipa Europei și eu am fost ales în ea. Alături de doi ruși, doi polonezi și un ungur. Am făcut un campionat extraordinar! Păcat că în loc să ne batem cu rușii pentru aur, ne-am bătut cu maghiarii pentru bronz>, a spus fosta glorie a sportului pentru gsp.ro. S-a retras la 41 de ani din volei, îl dpr și amintirile frumoase, dar și momentul cumplit al accidentului. Când ziariștii gsp.ro au vrut să afle de la marele sportiv amănunte din acea perioadă, sportivul le-a cerut înainte de a povesti: <Opriți-vă că mi se face pielea de găină și mă năpădesc amintirile! Ce viață frumoasă am avut și s-a terminat al dracu’ de urât. Când mi-am rupt umărul și totul s-a dus… Offf, Doamne! De la 90 de kilograme am ajuns la 75. Vă dați seama cât am fost de afectat?! Am intrat într-o depresie… Nu-mi venea să cred că nu mai pot să dau în minge. Problema a fost alta…Nimeni nu mi-a întins vreo mână! Nimeni, deși puteau! Am rămas singur cu nevasta și copiii. Pe 9 martie fac 50 de ani de căsnicie. Atunci am încercat să găsesc o modalitate mai frumoasă să mă sinucid! O luasem pe ulei… Dar ușor, ușor mi-am revenit. Atunci mi-am cernut prietenii și nu prea au rămas mulți. Mă uitam cu lupa după ei. Mulți puteau să mă ajute, dar…>
Mircea Tutovan și-a amintit apoi cum pentru a promova Bistrița a primit tot ce și-a dorit în jumătate de oră :Casă la curte, plus o sută și ceva de mii, plus o aprobare de ARO.
După Revoluție, i-a venit ordin că este trecut în rezervă. Cu drag și-a amintit marele sportive de perioada petrecută la Ștei. <M-au pus să fac un raport că vreau să rămân în minister. N-am acceptat! Am plecat cu totul și m-am dus la “Petru Groza” (n.r.Ştei). Era un respect deosebit pentru șefii de sector, pentru directori. Ei erau mineri. A venit șeful de sector, unul Câmpeanu, țăpănos. El era obișnuit cu ăia ai lui, care erau în poziția ghiocel. M-a luat tare: “Vreți să jucați aici? Să dați probă de volei”. “Eu? Nici n-am echipament”. “Vă aduc băieții”. “Lasă că dau așa, în blugi”. “Mă iei la mișto?”. “Nu! Oricum nu-mi găsiți adidași că eu port 47. Mă suflec la pantaloni și dau așa”. S-a enervat și a plecat…S-a amânat totul pentru a doua zi, când m-am întâlnit cu directorul. M-a întrebat: “Ce vrei să faci aici?”. “Ce să vreau? Să intrăm în divizie, că nu vin să mă joc”. “Când? În doi, trei ani?”. “Anul ăsta!”. “Nu ești sănătos la cap!”. “Sunt un pic dus, dar la volei mă pricep”. Eu am ales mereu cluburile care aveau bani și voiau performanță. Așa a fost și aici. Au mai adus jucători de valoare, inclusiv unii buni dintr-un detașament de pedeapsă! Erau gagicari, șprițari. Eu le-am zis că tragem cot la cot, trebuie să facă toți ca mine. Chiar dacă erau derbedei, erau jucători buni de tot. Evident că am promovat în acel an>, și-a amintit Mircea Tutovan pentru gsp.ro. Din păcate, soția sa a făcut un AVC în urmă cu 11 ani. Soț dedicate, Mircea Tutovan e cel care o îngrijește.