Ziua de 9 martie, legiferată drept Ziua Foştilor Deţinuţi Politic, a fost sărbătorită în Oradea printr-un eveniment special organizat de Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal. În premieră, a fost proiectat filmul „Remember Iuliu Maniu – 1986”, realizat de orădeanca Cristina Puşcaş şi sălăjeanca Ana Maria Borz, un documentar dedicat marelui om politic, artizan al Marii Uniri, de la moartea căruia se împlinesc 70 de ani. Filmul pune în scenă povestea unui grup de tineri din satul natal al lui Maniu care, la împlinirea a 33 de ani de la moartea sa, i-au cinstit, cu curaj, memoria, în vremurile aspre şi periculoase ale vechiului regim comunist.
Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Festivalul de Film și Istorii Râșnov și Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin şi a avut loc în sala de conferinţe a Muzeului Ţării Crişurilor.
În deschidere, a vorbit Cristina Pușcaș, una dintre realizatoarele filmului, precizând că proiectul iniţiat în 2021 şi realizat împreună cu, pe atunci studenta, Ana-Maria Borz se adresează în special tinerilor. Ideea este de a transmite noii generații memoria foștilor deținuți politic și a-i ajuta să-şi formeze o părere despre ceeea ce înseamnă dictatura.
Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Orașului Oradea și Ana-Maria Borz, muzeograf la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, alături de părintele Cristian Borz, președintele Asociației Casa Memorială „Iuliu Maniu”, au fost gazdele a peste 140 de persoane prezente în sala de proiecţii. Printre invitaţi s-a aflat și PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
Consultanții documentarului au fost dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memoria și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics.
Au fost prezenţi numeroși studenți ai Universităţii Oradea, dar şi elevi ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.