O avocată din Baroul Cluj, care a picat examenul. Mărturisea că nici nu mai dorește să dacă parte dintr-un sistem care <rupe picioarele> candidaților, descriind cum a decurs proba la care participanții au luat note de 2 și 3 și că fiecare candidat a pierdut practic mai mult de 2,60 puncte în urma faptului că după dou ore și ceva de examen s-au schimbat cerințele fiindcă se greșiseră subiectele. Majoritatea candidaților consideră că între ceea ce au socotit ei și nota finală e o diferență de 3 puncte , dar nu vor să apară public fiindcă unii mai au de susținut proba-probelor, cea de interviu.
În urma unor reacții publice, ieri, Consiliul Superior al Magistraturii, condus de judecatorul Daniel Gradinaru si procurorul Daniel Horodniceanu da asigurari ca toate nemultumirile exprimate de candidatii la concursul de admitere in magistratura pentru cei cu 5 ani vechime in profesiile juridice vor fi analizate.
Intr-un comunicat de marti, 14 martie 2023, CSM precizeaza ca toate aspectele semnalate vor fi verificate atat de catre comisiile de concurs implicate in solutionarea contestatiilor, cat si de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in procedura de validare a concursului.
Prezentam comunicatul CSM:
“Avand in vedere informatiile prezentate in spatiul public, referitoare la concursul de admitere in magistratura organizat in perioada 14 octombrie 2022 – 15 iunie 2023, Consiliul Superior al Magistraturii face urmatoarele precizari:
Dupa cum este cunoscut, procedurile pe care le implica acest concurs sunt in curs de desfasurare.
In acest context, toate nemultumirile exprimate de catre candidati, in raport de modalitatea de desfasurare a probelor si de respectarea procedurilor de concurs, vor fi analizate si solutionate cu respectarea reglementarilor prevazute de lege si de regulamentul de concurs, atat de catre comisiile de concurs implicate in solutionarea contestatiilor, cat si de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in procedura de validare a concursului.
In acelasi timp, trebuie avut in vedere ca accesul in magistratura prin procedura prevazuta de lege pentru persoanele care au vechime anterioara de minim 5 ani in alte profesii juridice, ca si celelalte modalitati de selectie a judecatorilor si procurorilor, implica respectarea standardelor bine-cunoscute de pregatire profesionala, care asigura premisele minime pentru realizarea scopului constitutional al Autoritatii judecatoresti”.