Direcţia Silvică Bihor a anunţat miercuri, cu ocazia demarării activităţilor specifice din „Luna plantării arborilor”, că anul care a trecut a marcat două recorduri în istoria instituţiei din ultimele două decenii. Astfel, în 2022 au fost plantaţi peste 1,5 milioane de puieţi şi a fost organizată o mega acţiune de voluntariat, cu peste 1.500 de persoane implicate în campania de împăduriri.
„Ca în fiecare an, iată că dăm startul Lunii plantării arborilor (15 martie-15 aprilie – n.a.), în eforturile pe care le facem an de an în asigurarea continuităţii în spaţiu şi timp a pădurilor”, a declarat Teodor Suciu, directorul Direcţiei Silvice Bihor, pentru Agerpres. „Anul 2022 a fost anul provocării pentru silvicultorii bihoreni, deoarece am avut un program record de împădurire, an ce a fost încheiat cu plantarea a peste 1,5 milioane de puieţi, record în cel puţin ultimii 20 de ani. Tot în domeniul împăduriri, anul trecut am avut o altă acţiune record – o plantare la care au participat peste 1.500 de voluntari, o acţiune unică în judeţul nostru, ca anvergură, care a avut ca urmare plantarea într-o singură zi a peste 26.000 de puieţi. A fost un lucru extraordinar pentru mine, pentru că am văzut în teren oameni din toate categoriile sociale, implicaţi, preocupaţi să dea o mână de ajutor”, a mai menţionat Teodor Suciu.
Silvicultorii bihoreni vor ca în acest an să doboare propriul record la acţiuni de de voluntariat. Potrivit directorului Suciu, în 19 martie va fi organizată o mega-acţiune de plantare la Ocolul Silvic Tinca, în colaborare cu Asociaţia „Cătunul Verde”, Asociaţia „Crişana 6”, Clubul sportiv „Rune” şi Asociaţia „Masai”.
„Luna plantării arborilor” a început în Bihor cu plantarea a 6.000 de puieţi de gorul, stejar pedunculat şi paltin de munte pe un teren de 1,2 hectare din pădurea Paleu.
În perioada 15 martie – 15 aprilie, Direcţia Silvică Bihor va organiza şi o serie de simpozioane, conferinţe, comunicări şi informări de specialitate la nivelul ocoalelor silvice. Vor mai fi organizate şi drumeţii cu copiii în ariile protejate aflate în custodia Direcţiei Silvice Bihor, acţiuni de curăţenie în fondurile forestiere, revizuire şi instalare de panouri de propagandă silvică, curăţare şi amenajare izvoarelor, a traseelor şi amenajărilor turistice din fondurile forestiere.