Turneul „PHOENIX – Povestea” va ajunge la Oradea, la Cinema Palace, marţi, 28 martie, ora 19:00. Filmul spune povestea trupei, așa cum a fost trăită de numeroase generații de fani și transpune cinematografic, la aniversarea a 60 de ani de activitate, spiritul și mesajul fenomenului cultural Phoenix. La eveniment va fi prezent și Nicu Covaci la câteva zile după ceUniunea Compozitorilor i-a respins cererea fondatorului formației Phoneix de a deveni membru. A trebuit să dea examen, iar lucrarea i-a fost punctată cu 7,60, sub media de promovare de 8.00. După aceasta Ministrul Culturiia declarat că <e ceva e profund greșit cu acest UCMR>.
Fondatorul şi liderul formaţiei Phoenix, în vârstă de 75 de ani, a fost înștiințat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor că i-a fost respinsă cererea de a deveni membru. Astfel, Nicu Covaci nu a obţinut atestatul de compozitor, care i-ar fi permis să fie admis în UCMR și să primească pensie. La fel a pățit și Gheorghe Zamfir:
<Nicule, prieten drag, cu regret citesc știrile zilei și trebuie să-ți spun că-ți sunt alături și că povestea ta a fost trăită și de mine. Uniunea Compozitorilor din Franța mă primea cu brațele deschise în anii 70 iar UCMR nu a dorit acest lucru până în anul 2005, pentru că cei de la conducerea uniunii mă considerau compozitor de sârbe și hore. Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci, legendă românească în ale muzicii, de la o astfel de organizație? Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național. Esența muzicii noastre se află adânc sădită în sufletele multor generații, această realitate nu poate fi notată de nicio comisie. Fruntea sus! Te iubim, pentru tot ceea ce ești și ai lăsat ca artist!>, a transmis Gheorghe Zamfir. În ceea ce privește filmul al cărui proiecție va avealoc în prezența fondatorului Nicu Covaci, precum și a echipei filmului, artistul a spus pentru RFI: „Cel mai important este ceea ce transmite filmul. El explică publicului ce-am făcut dar mai ales de ce am făcut în acest timp. Am un mare respect pentru gestul făcut de Cristian Radu Nema, care a avut inițiativa să facă acest film. Acesta e sensul artei, când crează o stare emoțională. Pe care trebuie să o avem. Trebuie să fii serios și să crezi în ceea ce faci.”