Statutul de stațiune turistică pentru Săcueni șchimbă paradigma și pentru cea mai valoroasă clădire a orașului. Aşezat pe drumul între Oradea şi Satu Mare, într-o localitate cu o îndelungată tradiţie viticolă, palatul Stubenberg domină coama dealului din centrul satului, terasa din spate oferind o vedere pitorească asupra întregii zone.Ansamblul din care face parte palatul este realizat în stil baroc, datând probabil din sec. al XVIII-lea. Palatul se află poziţionat în imediata vecinătate a bisericii, fiind conectat de aceasta printr-o galerie acoperită.< Controversa de lungă durată cu privire la vânzarea Castelului Stubenberg din Săcueni, care durează de aproape doi ani, pare să fie rezolvată. Întrucât există speranța că vor fi licitate resurse financiare pentru renovarea clădirii, aceasta va rămâne proprietatea orașului.După renovare, clădirea va continua să găzduiască copiii defavorizați din zonă, dar va fi și centru turistic și cultural în acelaș timp:, a anunțat primarul de Săcueni Beres Csaba. În vara anului 2010 Primăria din Săcueni a semnat un contract cu Fundația Sfântul Francisc din Deva, în care Primăria concesiona castelul în favoarea Fundației, pe o perioadă de 49 ani, cu condiția ca acesta să renoveze și să întrețină clădirea în care va funcționa un cămin de copii.
Castelul este cea mai impresionantă clădire din oraș și, după cum se știe, a găzduit instituția de învățământ local timp de mai bine de jumătate de secol. Din 2008, școala funcționează într-o clădire nouă de lângă sala de sport, după care a rămas goală de câțiva ani. <Născut în orașul Săcueni și fost elev al școlii, împreună cu majoritatea localnicilor, am fost trist să văd clădirea, care avea deja nevoie de renovare, că a început să se deterioreze după ce a fost vacantă de multă vreme. Curtea, unde mai înainte alergau sute de copii, a devenit dărăpănată, crăpăturile de pe pereți au devenit și mai mari. În 2010, exista speranța că această clădire cu o istorie lungă ar putea avea încă un viitor strălucit. În acest an a fost semnat acordul, în urma căruia s-au mutat copii care se aflau într-o situație dificilă, susținuți de Fundația Sf. Francisc din Déva, sub președinția călugărului franciscan Csaba Böjte. Castelul a devenit un cămin de copii, care a luat numele de Căminul Copiilor Isus. În același an, orașul a închiriat clădirea fundației pentru 49 de ani printr-un contract de închiriere, iar restaurarea castelului a început.
Cu toate acestea, de-a lungul timpului a devenit clar că fundația ar putea să dedice mult mai mult sprijin financiar renovării dacă ar deține clădirea, mai degrabă decât să o închirieze, deoarece astfel susținătorii organizației ar fi dispuși să doneze mai mult. În acest scop, ei au depus o cerere la conducerea locală în primăvara anului 2021, în care și-au exprimat intenția de a achiziționa castelul. Întrucât primăria nu dispunea de resurse financiare pentru renovarea castelului, cea mai bună soluție pentru salvarea monumentului părea să fie vânzarea lui. Drept urmare, consiliul orășenesc a adoptat o hotărâre cu privire la vânzarea imobilului, a suprafeței care îi aparține și asupra condițiilor licitației. Unii dintre consilierii locali nu au acceptat acest lucru, iar prefectura a considerat unele dintre clauze discriminatorii. Finalul dosarului a fost că UAT Oraș Săcueni a fost dată în judecată >am aflat de la primarul Csaba Béres. După cum a spus el, în ultimii doi ani, ei au căutat constant modalități de a reabilita clădirea fără a vinde castelul
. Acum se pare că au ocazia să facă acest lucru, așa că își abandonează planurile inițiale de vânzare Faptul că, în martie 2021, guvernul a declarat orașul Săcueni o așezare turistică de interes local, de asemenea, a contribuit în mare măsură la acest lucru, ceea ce a deschis noi oportunități de aplicare și dezvoltare pentru autoritatea locală. Conform planurilor actuale, după renovare, castelul va fi un centru turistic, cultural și social în același timp. Planul este să renoveze atât gardul castelului, cât și clădirea, parcul dendrologic asociat și chiar sistemul de tuneluri de dedesubt. Fostul Castel Stubenberg ar urma să primească diverse destinații turistice și culturale, întrucât statutul câștigat în 2021 înseamnă că autoritățile ar trebui să consolideze linia turistică inclusă în strategia de dezvoltare a orașului. <Vom încerca să folosim dispozitive moderne în cadrul clădirii castelului, cu ajutorul cărora, în timpul unui tur virtual, vizitatorii ar putut vedea cum au trăt membrii familiei contelui, precum și la ce au folosit încăperile impunătoare ale clădirii, cum ar fi sala de evenimente. În același timp, au imaginat o cameră suficient de mare pentru a permite ca zeci de persoane să vizualizeze în același timp atracțiile turistice locale și din jur, cu ajutorul unui proiector. Anumite secțiuni ale sistemului de tuneluri care urmează să fie renovate ar fi, de asemenea, deschise vizitatorilor. Castelul își va îndeplini funcția culturală prin desfășurarea diverselor manifestări culturale și expoziții în cadrul zidurilor renovate ale castelului, iar rolul său social va rămâne același ca în prezent: găzduirea copiilor defavorizați din zonă.
<Castelul va rămâne, așadar, proprietatea orașului, iar planurile sperăm că vor fi realizate cât mai curând posibil, astfel încât clădirea simbolică, care va primi noi funcțiuni, utilități, să strălucească în vechea ei glorie cât mai curând, spre bucuria tuturor.>, spune primarul Beres Csaba.
Toate reacţiile:
1919