Lucrările au fost finalizate anul trecut, sunt 448 de nișe, din care 18 au fost concesionate. Locurile pentru păstrarea urnelor pot fi inscripționate cu numele răposaților. Maxim 20 de ani e perioada de concesiune.
”Orădenii dovedesc un real interes pentru columbar, în aproximativ o lună fiind deja concesionate 18 locuri, dintre care 17 la rând și unul la alegere”, precizează Liviu Andrica, directorul Administrației Domeniului Public SA Oradea.
Columbarul e construit de-a lungul gardului Cimitirului evreiesc neolog și are o lungime de 82 ml și o înălțime de aproximativ 2,5 m. Construcția columbarului a început odată cu reabilitarea zidului cimitirului, pe fondul cererii orădenilor. Investiția fost de aproape 450 mii lei și e realizată din fondurile proprii ale ADP. Locul de păstare al urnelor poate fi inscripționat cu numele răposatului. 1.200 lei pentru un loc urnă la rând și 3.600 pentru un loc urnă la alegere.
Nișele de depozitare a urnelor au dimensiunea de 40 cm x 50 cm și sunt închise cu panouri de marmură de 2 cm grosime.
„Ideea construirii unui columbar în cimitir ne-a venit odată cu decizia reabilitării zidului care împrejmuiește Cimitirul evreiesc. Odată cu acele lucrări de consolidare, am decis să facem și un columbar. Mai ales că aveam deja tot mai des cereri pentru locuri de păstrat urne, iar suprafața pentru morminte se reduce de la un an la altul. Orădenii dovedesc un real interes pentru columbar, în aproximativ o lună fiind deja concesionate 18 locuri, dintre care 17 la rând și unul la alegere”, precizează Liviu Andrica, directorul Administrației Domeniului Public SA Oradea.