Un pol urbanistic cu multiple funcțiuni, educație-sănătate-turism-sport-loisir va fi creat în zona Colegiului Național Avram Iancu, printr-o serie de proiecte care sunt finanțate din sume externe, atrase de către Primăria Ștei.
<Energia verde va fi componentă de bază pentru a asigura necesitățile energetice ale acestui HUB de clădiri și funcțiuni urbanistice, iar cheltuielile de funcționare pentru acest complex vor fi reduse la valori foarte mici.
Clădirea hub-ului socio-educațional este o sală obținută prin reconversia unei hale industriale dezafectate, într-un spațiu destinat întâlnirilor pentru evenimente ale elevilor sau cetățenilor orașului nostru. A fost finanțată de către Club Rotary, Primăria Stei și Colegiul Național Avram Iancu, investițiile fiind de peste 1.500.000 lei>, explică primarul Șteiului Iulian Balaj.
Iată componentele hub-ului:
-PODUL RUTIER ȘI PIETONAL, peste Crișul Băița, a fost finalizat recent, finanțat prin programul PNDL2(1.451.503 lei) și va realiza accesul la acest spațiu multifuncțional (foto1).
-CLĂDIRILE LICEULUI și INTERNATULUI vor fi reabilitate termoenergetic prin două proiecte finanțate din PNRR, in valoare de 9.155.371 lei, respectiv, 9.317.755 lei, care sunt deja în implementare.
-BAZA SPORTIVĂ este în faza finală de execuție, printr-un proiect în valoare de 1.890.000, derulat prin C.N.I. și este compusă din terenul de joc, sistem de împrejmuire cu nocturnă și vestiare.
-BAZINUL DIDACTIC DE ÎNOT este în procedura finală recepționare a lucrărilor și de preluare de la ADD Bihor, după care vor urma formalitățile de pregătire pentru darea în funcțiune. Valoarea aproximativă investiției este de 5.972.072 lei, iar contribuția orașului Ștei de 1.000.000 lei.
-CLĂDIREA HUB-ului socio-educațional este o sală obținută prin reconversia unei hale industriale dezafectate, într-un spațiu destinat întâlnirilor pentru evenimente ale elevilor sau cetățenilor orașului nostru. A fost Finanțată de către Club Rotary, Primăria Stei și Colegiul Național Avram Iancu, investițiile fiind de peste 1.500.000 lei.
-SECȚIA DE BALNEOLOGIE (foto5) va fi un modul al Spitalului Orășenesc, dezvoltat într-o clădire dezafectată și neutilizată a liceului, prin reconversia acesteia într-o bază de tratament și recuperare, care va folosi ca agent de cură apa geotermală de la forajul F3002. Proiectul a fost realizat prin C.N.I., are o valoare de peste 28.000.000 lei și include toată logistica și dotările necesare.
-PARCUL FOTOVOLTAIC (400 kw), pentru care s-a depus un proiect în valoare de 2.500.000 € prin POIM, situat pe malul Crișului Băiței, de cealaltă parte a drumului de acces, va asigura integral energia electrică a clădirilor din proiectele enumerate, iar apa geotermală va fi folosită la pompele de căldură rezolvând problema eficienței energetice a acestor obiective.