Se încing spiritele între cele două superputeri, Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă. Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a arestat azi, 30 martie, un cunoscut jurnalist, corespondent al cotidianului american Wall Street Journal, informează Associated Press. Este primul jurnalist american arestat pentru spionaj în ultimii 32 de ani şi primul astfel de eveniment din istoria recentă a Rusiei. Moscova confirmă că jurnalistul poate fi folosit la un schimb de ostatici.
FSB a transmis joi, 30 martie, că l-a reţinut pe Evan Gershkovich, care ar fi fost prins în flagrant în timp ce încerca să obţină „informaţii clasificate despre activitățile uneia dintre întreprinderile complexului militar industrial rus”, fără a preciza, însă, la ce oră s-a întâmplat evenimentul. Se ştie doar că jurnalistul a fost arestat pe stradă, în oraşul Ekaterinburg, practic luat pe sus de agenţii FSB, încătuşat şi băgat cu forţa în dubă. FSB nu a menționat nici numele fabricii „spionate” de american și nici nu a precizat unde se află aceasta. Serviciul nu a furnizat nicio dovadă a vinovăției sale.
Întâmplarea a strârnit o isterie generală în presa europeană, excepţie făcând, bineînţeles, presa rusă. Varianta Moscovei, aşa cum era şi de aşteptat, este că activitatea ziaristului american în Rusia nu avea nimic de-a face cu jurnalismul. „FSB a dejucat activitatea ilegală a corespondentului acreditat (…) de biroul moscovit al publicaţiei americane Wall Street Journal, cetăţeanul SUA Evan Gershkovich”, au trâmbiţat agenţiile de presă ruse, citând un comunicat de presă al FSB.
Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zakharova, a postat pe Telegram că reporterul cotidianului Wall Street Journal a fost „prins în flagrant delict” şi că „nu este primul occidental celebru prins asupra faptului” sugerând că şi alţi jurnalişti „au folosit statutul de corespondent străin pentru a acoperi activităţile lor”, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus. Zakharova nu a dat, însă, niciun exemplu în susţinerea afirmaţiilor sale. Însă, este de notorietate publică faptul că, în ultimele decenii, practic de la încheierea Războiului Rece dintre SUA şi URSS (în 1991), nu a fost consemnată nicio arestare în Rusia a vreunui jurnalist occidental pentru acuzaţia de spionaj.
Potrivit hotnews.ro, jurnalistul Shaun Walker, expert al publicației britanice The Guardian pentru Rusia și Europa de Est, „sugerează că Rusia l-a reținut pe Evan Gershkovich, colegul său de la Wall Street Journal (WSJ) deoarece la nivel înalt se discută un schimb cu doi spioni ruși”. Într-o postare pe Twitter, Shaun Walker explică: „Seamănă foarte mult cu o luare de ostatici pentru a majora «rezerva» Rusiei pentru un schimb de prizonieri. Săptămâna trecută, în Slovenia, am aflat că sunt în curs negocieri la nivel înalt pentru un schimb cu doi spioni ruși sub acoperire arestați acolo. Dar că acestea au fost blocate din motive neclare. Ei bine, acum Rusia are un american de schimbat”.
Varianta lui Shaun Walker pare cu atât mai plauzibilă cu cât chiar Moscova a confirmat că jurnalistul WSJ poate fi folosit ca monedă de schimb. „În trecut au avut loc schimburi cu cei deja condamnați. Să vedem cum evoluează povestea”, a declarat ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov.
Evan Gershkovich (foto) are 31 de ani, a fost corespondent al Agenţia France Presse (AFP) la Moscova, cea mai veche agenţie de presă din lume. În 2022 a intrat în echipa redacţională a cotidianului Wall Street Journal. În calitate de corespondent al biroului de la Moscova al publicației Wall Street Journal, el acoperea subiectele legate de războiul din Ucraina. Jurnalistul este de origine rusă şi stăpâneşte la perfecţie limba rusă, iar părinţii săi sunt stabiliţi în SUA.
Pe baza legilor din Rusia, dacă va fi găsit vinovat de spionaj jurnalistul ar putea fi condamnat la 20 de ani de închisoare.