Autoritățile se gândesc ca ziua satului să fie 1 aprilie, Păcălești fiind unul dintre cele mai amuzante nume de sate din România.
Cătunul din Țara Beiușului numără ceva peste 200 de suflete. Prima atestare documentară a satului Păcăleşti datează din anul 1851. Numele satului Păcălești s-ar trage de la primul conducător, cneazul Lupaş Păcală, prin adăugarea sufixului «-eşti», la numele de Păcală de familie a rezultat satul Păcăleşti, dar oamenii cred în legenda care spune că aici s-a născut Păcală.
„De unde vine Păcală?“, răspunsul e cât se poate de clar pentru bihoreni. Din Păcăleşti. Și au și povești despre cel care a dat numele satului
„Se spune că pe timpuri, oamenii locului aveau multe oi. Într-una dintre dimineţi, lui Păcală i-a venit ideea să iasă pe uliţa satului şi să strige în gura mare că au venit lupii la oi. Alarmaţi, sătenii au sărit speriaţi înarmaţi cu tot ce au avut la îndemână să-şi salveze animalele. După puţin timp, însă, ei au aflat că au fost păcăliţi de consăteanul lor, care era fericit că i-a ieşit farsa“, povestește un localnic. Așa o dată, așa altă dată, totul până într-o zi când o haită de lupi a venit într-adevăr pe uliţele din Păcăleşti.Păcală e martor cu adevărat la invazia lupilor „ Speriat, a luat-o la fugă pe stradă şi a început să strige în gura mare că au venit lupii la oi. De data asta, însă, ţăranii nu l-au mai luat în seamă, aşa că o mare parte din oi au picat pradă lupilor. După toate aceste momente, chiar dacă erau supăraţi pe consăteanul lor, localnicii au hotărât ca satul lor, care atunci se numea Ţigăneşti, să poarte denumirea lui Păcală, adică Păcăleşti”, e povestea pe care o știu toți, cu mic cu mare. Nu doar Păcală era dornic să facă astfel de glume, localnicilor le-a mers buhul că-i păcăleau pe cei care mergeau în târg, supraestimând calitățile animalelor pe care afaceriștii din Păcălești le doreau vândute.