Bivolii, animale în abandon în România, cresc într-o fermă în cătunul Colești din Bihor, la Marcel Ciba. În 1989 era 228.000 de bivoli în România. Azi, mai sunt13.000.
Fiind o rasă aclimatizată perfect datorită izolării reproductive prin insulizare teritorială, aceste animale rezistă foarte ușor pe perioada de iarnă în Munții Codru Moma, la Colești. Pe cât de sălbatici, pe atât de docile, Bivolii din țara de piatră duc o viață liniștită conviețuind cu animalele sălbatice din Munții Codru Moma: pășunează cu cerbii, cu căprioarele, împart baia de nămol cu mistreții, dar au învățat și să se apere de lupi, urși sau râși. Au parte de hrană sănătoasă datorită biodiversității de pe pășunile montane, pajiști cu înaltă valoare natural ce abundă cu floră. Rolul bivolilor este important pentru păstrarea arhaică a peisajului, dar și a protejării biodiversității, și menținerea într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane precum și a unor habitate natural de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate Platoul Carstic Vașcău. Marcel Ciba, tânărul care crește bivoli la Colești s-a întors în țară după ce a trăit mai mulți ani în Franța și Italia. George Hoțopan, primul tânăr care a investit în cătun și a făcut din Colești un brand, l-a convins pe Marcel Ciba să investească 30 de mii de euro într-o fermă de bivolițe și porci Mangalița cu promisiunea că îi va cumpăra producția. Pentru a da viață locului tinerii au pus bazele Asociației Țara de Piatră. Marcel Ciba, crescătorul de animale de azi mărturisea că: „Satul era pe cale de dispariție. Noroc cu George. Acesta este și motivul pentru care m-am întors la Colești…Am avut în familie de când mă știu aceste animale, dar de vreo 5 ani am început să cresc numărul lor și să găsim o variantă să trăim viața fără ceas.
Ferma noastră Bivolii din Țara de Piatră este o afacere mică, dar pasionantă, axată pe creșterea bivolițelor în sistem liber și pășunate pe pășuni montane. Avem o pasiune profundă pentru aceste animale și facem tot posibilul pentru a le oferi cele mai bune condiții de trai. În ceea ce privește metodele noastre de creștere, credem cu tărie în sistemul liber, care permite bivolițelor noastre să se bucure de spațiu, aer curat și alimente naturale.
Pășunile montane sunt locul ideal pentru animalele noastre să se hrănească și să se dezvolte sănătos. În plus, acestea sunt o sursă importantă de hrană pentru bivolițe, oferindu-le toate vitaminele și mineralele de care au nevoie pentru a fi sănătoase și puternice„, spune Marcel Ciba.
Conștient că pe lângă pasiune e nevoie și de antreprenoriat pentru a-și putea susține ferma, Marcel Ciba caută metode noi de promovare.
„Pentru noi, bivolițele nu sunt doar o sursă de venit, ci și o pasiune și un stil de viață. Ne preocupăm de fiecare animal în parte și ne asigurăm că primește toate îngrijirile necesare. În același timp, suntem conștienți de nevoia de a câștiga din aceste animale, iar asta ne motivează să căutăm mereu noi modalități de a le promova și a le valorifica.
În concluzie, ferma noastră este o afacere mică, dar pasionantă, care își desfășoară activitatea într-un mod sustenabil și respectuos față de animale. Sperăm să continuăm să ne dezvoltăm și să aducem bucurie și beneficii atât pentru bivolițele noastre, cât și pentru clienții noștri„, spune Marcel Ciba.