Elevii clasei a VII-a de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea, au avut ocazia să asculte, să afle informații, noutăți și să descopere curiozități legate de profesiile Dreptului, direct de la profesioniștii în domeniu. Joi, 6 aprilie, însoțiți de profesoara Ramona Tătar, elevii au făcut o vizită „de lucru” la Baroul Bihor, ocazie cu care s-au confruntat cu o mică parte dintre realităţile meseriilor din acest fascinant domeniu de activitate.
Copiii au trecut, rând pe rând, de la profesia de notar până la cea de judecător, de la cea mai simplă speță, la cea mai complicată, au cunoscut ierarhia instanțelor judecătorești și diferența dintre civil și penal.
Avocata Claudia Mirela Cergheș, cu o experiență de nouă ani în civil, le-a explicat despre Dreptul Civil și împărțirea acestuia, dar și despre importanța profesiei de avocat.
Tinerii au fost surprinși să afle că de la vârsta de 14 ani pot răspunde în fața legii. Acest lucru le-a fost explicat de către procurorul Andrei Negrău, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Magistratul a provocat tinerii la un joc de imaginație, expunându-le ce se poate întâmpla și la ce se poate ajunge de la un simplu furt de telefon.
Despre înțelegeri le-a vorbit notarul Vlad Tara, iar despre nerespectarea înțelegerii şi consecinţele acesteia le-a explicat executorul judecătoresc.
Despre judecată, şi ce înseamnă aceasta, le-a povestit Loredana Doseanu, judecător în cadrul Curții de Apel Oradea, subliniind importanța responsabilității o dată cu vârsta, posibilitățile de a ajunge în Magistratură cât și diferența dintre meseriile de procuror și cea de judecător.
Tinerilor elevi le-au fost prezentate, în paralel, cam toate profesiile bazate pe Drept, explicându-li-se că, în esenţă, indiferent de plaja de activitate, fiecare dintre ele conlucrează pentru îndeplinirea unui act justițiar impecabil.