100 de fermieri au participat la protestul din vecinătatea DN 79. Ceea ce i-a scos în stradă e, printre altele, rev situația de pe piața europeană a produselor agricole. Concurența neloială pe care o simt pe piață, prin acceptarea produselor agricole din Ucraina le-a pus capac. ”Tot ce înseamnă produs agricol ucrainian, e produs obținut pe baza acelor subtanțe interzise de Comunitatea Europeană. Asta înseamnă că azi cumpăr ieftin, mâine mă voi trata medical scump. Nu cred că vreun minister din țara asta vrea asta. Ar trebui stopat importul de cereale din Ucraina în România”, a declarat reprezentantul fermierilor bihoreni, Florin Ciurdariu.
„Nu pot susține cauza ucrainiană în detrimentul propriului interes”, e ceea ce au vrut să transmită participanții la protest. Fermierii bihoreni resimt din plin lipsa de protecție din partea instituțiilor naționale și europene în fața produselor agricole neconforme cu pretențiile UE, aduse în Europa, din Ucraina.
Fermierii români se simt nedeptățiți și față de subvențiile europene – 600 sau 700 de euro/ha în Belgia în timp ce în România, subvenția e de 170 de euro/ha. Triplu, adică. „Trăim sub aceeși umbrelă a Comunității Europene”, spune fermierul, „dar nu putem vorbi de o egalitate între noi, românii, și cei europeni”, spune Florin Ciurdariu.
Protestul din Bihor are loc în contextual protestelor organizate la nivel național. În același timp trebuia să aibă loc un protest cu aceeași temă la Vama Borș, dar fiindcă oamenii au vrut să mărșăluiască cu tractoare, s-au cerut aprobări peste aprobări, astfel că protestul de aici a fost anulat. Aceasta cu toate că în țară, manifestări similar au fost aprobate. Vor fi I alte proteste dacă guvernanții nu pricep mesajul de azi.
„Vom facem un nou miting național, cu blocarea vămilor și drumurilor, chiar dacă nu vom avea autorizație”, spune Florin Ciurdariu.