Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, 12 aprilie, un proiect legislativ care care aprobă o schemă de ajutor de stat pentru spijinirea crescătorilor de animale din sectorul bovin. Statul va compensa, parţial, pierderile crescătorilor generate de criza economică provocată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Decizia Camerei Deputaţilor aprobă Ordonanţa de Urgenţã a Guvernului nr. 3/2023, care instituire o schemă de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, din anul 2022. Potrivit actului normativ, schema de ajutor este valabilă până la data de 31 decembrie 2023. Astfel, până la finele acestui an, crescătorii de bovine pot depune documentaţia doveditoare a pierderilor pe care le-au avut o dată cu acutizarea crizei economice declanşate de conflictul armat din Ucraina, care a generat scumpiri în cascadă.
Schema de ajutor este în asentimentul prevederilor Comisiei Europene şi instituie ajutoare financiare care vor fi acordate crescătorilor de bovine, pe cap de vită furajată.
Iată textul propunerii legislative de aprobare a OUG 3/2023, citat de news.ro:
„Schema respectă prevederile Secţiunii 2.1 – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 56 din Comunicarea Comisiei Europene — Cadru temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (C(2022) 7945 final), denumită în continuare Comunicarea Comisiei Europene C(2022) 7945 final.
(3) Schema se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanţate de la bugetul de stat pe secţiunea 2.1 – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 56, lit. a) din Comunicarea Comisiei Europene C(2022) 7945 final, cu respectarea pragului maxim de 250.000 euro/beneficiar.
(4) Orice sume primite prin alte scheme de sprijin finanţate de la bugetul de stat pe Secţiunea 2.1 – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 56, lit. a) din Comunicarea Comisiei Europene C(2022) 7945 final, se deduc din pragul maxim de 250.000 euro/beneficiar, care se poate acorda în cadrul Schemei.
(5) Schema de ajutor de stat s -a notificat la Comisia Europeană în temeiul art. 108 alin. (3) din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene şi s -a aprobat prin Decizia Comisiei Europene C(2023) 574 final din 19 ianuarie 2023.
Schema se aplică pe întreg teritoriul României.
(7) Centrele judeţene/locale sau centrul din municipiul Bucureşti ale/al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, sunt responsabile cu implementarea Schemei. (8) Sumele acordate cu titlu de ajutor de stat în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă nu sunt supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost pornită procedura de executare silită”.
Citeşte textul integral al OUG 3/2023 aici:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OUG_3_2023.pdf