Slujba „spalarii picioarelor” se practica în fiecare an si în catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea si are ca fundament textul biblic din Evanghelia dupa Ioan, capitolul 13.
„În Sfânta si Marea Joi, noi, credinciosii, ne-am unit în rugaciune cu arhiereul nostru, PS Virgil, în Catedrala Greco – Catolica „Sfântul Nicolae” din Oradea, pentru a rememora patru evenimente mântuitoare: Sfânta spalare a picioarelor ucenicilor de catre Domnul si Învatatorul lor, Cina cea de Taina, rugaciunea cea mai presus de fire si vânzarea Domnului Isus de catre ucenicul Sau, Iuda Iscarioteanul.
Vecernia, în toata Saptamâna Mare, se savârseste dimineata, astazi fiind celebrata, împreuna cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, de Preasfintitul Virgil Bercea, împreuna cu un sobor de preoti si animata de corul Seminarului Teologic Greco – Catolic „Sfintii Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea.
Ca si în alte biserici, slujba „spalarii picioarelor” se practica în fiecare an si în catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea si are ca fundament textul biblic din Evanghelia dupa Ioan, capitolul 13. Transpunând în fapt exemplul lui Isus, care si-a plecat genunchii în fata apostolilor la Cina cea de Taina, Preasfintitul Virgil Bercea a spalat si a sarutat picioarele a doisprezece credinciosi laici și preoți, transmitând astfel un mesaj de pace si umilinta. Semnificatia acestui gest nu este doar o spalare a trupului, ci mai ales o curatire a sufletului de praful pacatelor. Traind cu credinta profunda Sfintele si Mântuitoarele Patimi ale Domnului Isus Cristos, sa ajungem astfel împreuna cu el la stralucirea Învierii!„