Peste 100 de anchete penale sunt în derulare în ce privește achizițiile făcute în pandemie, Unifarm a cumpărat, fără nicio regulă, produse de peste un miliard de lei și a rămas cu echipamente nefolosibile în valoare de o jumătate de miliard de lei, iar suma plătită pe vaccinuri rămâne o necunoscută. Informațiile apar în raportul final al Comisiei parlamentare de anchetă privind achizițiile din timpul acelei perioade, făcut public de G4Media.ro.
Publicând și raportul final, care citează inclusiv anchete ale Curții de Conturi, G4Media.ro arată că, până la 28 februarie, în țara noastră erau în derulare 102 de anchete penale privind achizițiile din pandemie. Cifrele scoase la iveală sunt colosale.
Pe scurt, în ce privește situația companiei naționale Unifarm, „au existat situații în care anumite entități nu s-au considerat autoritate contractantă în accepțiunea Legii 98/2016, dar au derulat achiziții – unele chiar la valori foarte mari, considerând că nu trebuie să respecte rigorile legislației în materie de achiziții publice, creând reguli proprii pe care, aparent, le-au mai și încălcat”.
De exemplu, în perioada stărilor de alertă și de urgență, Unifarm a cumpărat produse în valoare de peste 1,08 miliard de lei, 15,75 milioane de euro și 2.000 de dolari „fără a se supune niciunei norme referitoare la derularea de achiziții publice”.
Documentul arată că Unifarm a început achizițiile de materiale abia pe 15 martie, în condițiile în care OMS a declarat stare de urgență pentru sănătatea publică la nivel internațional, din cauza infecțiilor cu noul Coronavirus încă din 30 ianuarie.
Astfel, pe fondul lipsei de materiale și a tardivității cu care s-au mișcat autoritățile, „singurul criteriu de care s-a ținut cont a fost disponibilitatea acestor produse oriunde pe piața externă sau internă”.