În anul 2015, avocatul Gerenyi Istvan a fost acuzat de către procurorii DNA Oradea de trafic de influență, fiind trimis în judecată.
Potrivit anchetatorilor, Gerenyi Istvan a cerut bani de la trei clienți ai săi, Ioan Gherman, Vasile Pintea şi Ioan Tătar, contrabandiști de țigări. S-a dispus măsura arestului pe o perioadă de 30 de zile. Soluția, pronunțată marți, 8 septembrie 2015, a fost contestată imediat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a României. ICCJ a respins contestația depusă de către acesta, ap[r[torul barei rămânând în arest preventiv.
În data de 29 Septembrie 2015, Curtea de Apel Oradea l-a plasat pe avocat sub control judiciar, timp de 60 zile, procesul penal sfârșindu-se cu achitarea inculpatului.
Imediat după acestea Gerenyi Istvan, reprezentat de avocat Dragomir Călin, au depus plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva Statului Român pentru condițiile din detenție, invocând articolul 3 al Convenției Europene a Drepturilor Omului: „Nimeni nu poate fi suspus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.
În 13 aprilie anul curent, aceștia au avut câștig de cauză.
Aplicându-se articolul 41 al Convenției, CEDO hotărăște oferirea unor despăgubiri în cuantum de 1.000 de euro avocatului sătmărean.
„Toate condițiile din arest au fost groaznice. Mâncarea nu era bună, nu aveam spațiu de mișcare, eram ca într-o cușcă. Eram lăsați abia o oră să ne plimbăm”, a declarat avocatul Gerenyi Istvan, pentru Bihor.Just.
„Procesul penal s-a finalizat cu achitarea clientului meu. Am formulat o plângere pentru arestare ilegală si abuzivă în 2016. Inițial Curtea a respins cererea. Am formulat alta, legat de condițiile inumane din arest. Nu aveau haine si era frig, erau transportați noaptea și în condiții greu de descris. Nu se puteau plimba. Comportamentul agenților nu a fost deloc bun. De fiecare dată Statul Român a încercat să se apere. În 13 aprilie anul curent a avut loc judecarea cauzei de către Marea Cameră, deoarece Statul Român are o întreagă istorie în ce privesc procesele pentru condițiile din închisori, astfel cauza noastră fiind considerată importantă. Am avut câștig de cauză, aplicându-se art. 41 al Convenției.Hotărârea CEDO va fi publicată și pe portalul ICCJ și la CSM și în alte asemena locuri. Sper ca Statul să învețe din acestea, dar din păcate e drum lung. Cu siguranță va exista și un proces împotriva Statului”, a spus avocatul Călin Dragomir. Art. 41 CEDO: „Dacă Curtea declară că a avut loc o încălcare a Convenției sau a Protocoalelor sale și dacă dreptul intern al Înaltei Părți Contractante nu permite decât o înlăturare incompletă a consecințelor acestei încălcări, Curtea acordă părții lezate, dacă este cazul, o satisfacție echitabilă”.
Din cuprinsul hotărârii CEDO, aici: