Acestea sunt doar două dintre demersurile avocatului Viorel Butaș de pe urma cărora a beneficiat comunitatea beiușeană. În cadrul unei ceremonii, avocatul Viorel Butaș a devenit cetățean de onoare al Beiușului, cu ocazia manifestărilor dedicate celor 104 ani de la eliberarea orașului. Viorel Butaș a fost avocat în Baroul Bihor în perioada 1975-2022. Este tatăl avocatei Melinda Candea Butaș și a farmacistului Denisa Butaș.
Avocatul Viorel Butaș e om de cultură și vizionar cu o puternică amprentă în viața beiușenilor. Propunerea de a fi numit cetățean de onoare a venit din partea avocatului-deputat Kiss Janos. Încă din anii 90, empatic la condițiile sărăcăcioase în care trăiau unii beiușeni a făcut demersuri pentru a înființa filiala românească a fundației americane Habitat pentru Umanitate, fundație extinsă la nivel național care avea să atragă peste 20 milioane de euro în România. Aceasta după ce înainte cu 4 ani, în 1991-1992 a pus bazele fundației americane Christian and Ministries, care a contribuit cu peste 50.000 USD în viața comunității. În 1991-1993 a făcut demersuri pentru reînființarea Școlii Normale din Beiuș. În 1994 înființează Fundația Samuil Vulcan, inițiază și finanțează ridicarea bustului din curtea prestigiosului colegiu. Face demersuri pentru redobândirea Casinei Rimâne, imobil din patrimonial național. Vizionar, în 2011 face demersuri pentru intabularea a 47 de ha de teren pentru parcul industrial al Beiușului. Înițiază și contribuie la instalarea plăcilor comemorative ale eroilor –avocați Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș.
Decernarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Beiuș a fost o festivitate unde cetățeni de onoare au devenit și Dan Marțian, Mircea Popa, Todinca GheVasile, personalități despre care bihorjust.ro a mai scris.