Porcii nu mai pot fi reproduși natural în gospodării. Doar prin inseminare artificială. Deși s-a scos prevederea aberantă privind limitarea numărului de porci, acum parlamentarii le spun practic țaranilor că nu mai pot duce scroafa la vier.
Din legea porcului fost eliminată prevederea prin care creșterea porcilor putea fi făcute doar de către ”persoane fizice în cadrul exploatațiilor non-comerciale de subzistență, înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA, care cresc maxim 5 porci, cu respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, precum și cu respectarea normelor de biosecuritate și bunăstare. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrășare, fiind interzisă reproducția în aceste exploatații. Porcii, carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează și sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie”. În mod similar au fost eliminate toate resctricțiile privind numărul porcilor pe care îl pot crește persoanele fizice.
Conform proiectului de lege aprobat de deputați, crescătorii de suine vor avea o serie de obligații de respectat. Printre acestea se numără: să solicite medicului veterinar de liberă practică înregistrarea exploataţiei în SNIIA și autorității teritoriale competente întregistrarea/autorizarea sanitar-veterinară a exploatației, să solicite identificarea porcinelor și înregistrarea acestora în Baza Națională de Date, componentă a SNIIA, precum și toate mişcările și evenimentele care au loc în exploatație cu privire la porcine, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare.
De asemenea, o altă condiție este ca aceștia să achiziţioneze/vândă porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislația în vigoare. De asemenea, aceștia trebuie să notifice medicul veterinar oficial/ medicul veterinar de liberă practică cu privire la orice modificare a stării de sănătate, mortalitate sau avort a porcinelor deținute, să solicite medicului veterinar de liberă practică, în cazul sacrificărilor la nivelul exploatației examinarea carcasei și a organelor porcului/porcilor sacrificați, pentru orice modificare constatată la nivelul acestora și să respecte recomandările primite şi nu în ultimul rând, să notifice medicului veterinar de liberă practică mișcarea porcinelor în vârstă de maximum 60 de zile de pe raza unităților administrativ teritoriale, fără focare de pestă porcină africană.
.