Orădenii și-au putut lua rămas bun aseară de marea soprană Virginia Zeani la Catedrala Sfântul Nicolae, acolo unde a fost depus sicriul și unde s-a celebrat un parastas. Marea soprană a lumii, a trecut la Domnul la data de 20 martie 2023, la West Palm Beach, Florida, Statele Unite.Ultima sa dorință – de fapt, dorința sa dintotdeauna pe care a repetat-o de câteva ori și în aparițiile publice – aceea de a fi înmormântată la Solovăstru alături de părinții săi, va fi respectată.
Acea dorință va fi dusă la bun sfârșit de Alessandro Rossi Lemeni (unicul fiu al Doamnei Zeani) și PS. Virgil Bercea – Episcop greco catolic de Oradea (confidentul său în ultimii ani). Slujba de la Oradea a fost primul moment din drum spre veșnicie. Miercuri, 26 aprilie 2023, între orele 12,00 – 14,00 sicriul va fi depus în Foaierul Operei Române din Cluj.Joi, 27 aprilie 2023, la ora 12,00 se va celebra Slujba Înmormântării, în biserica greco-catolică din Reghin, B-dul. Libertății, nr. 20. La ora 13,00 sicriul va fi condus la Solovăstru unde, în jurul orei 14,00, va depus în mormânt, alături de părinții Domniei Sale.
Virginia Zeani a fost una din cele mai iubite și apreciate artiste lirice ale secolului XX, interpretând pe cele mai mari scene ale lumii alături de unii dintre cei mai renumiți artiști lirici, precum tenorii Beniamino Gigli, Mario Filippeschi, Ferruccio Tagliavini, Carlo Bergonzi, Nicolai Gedda, Alfredo Kraus, Jon Vickers, Luciano Pavarotti și Plácido Domingo, mezzosopranele Giulietta Simionato, Fedora Barbieri, Shirley Verrett, Lili Chookasian, Grace Bumbry, baritonii Gino Bechi, Tito Gobbi, Nicolae Herlea și bașii Nicola Rossi-Lemeni, Boris Christoff.
<Cu un destin marcat de greutățile unor vremuri tulburi din țara noastră, a plecat cucerind, pe rând, marile scene ale lumii, bucurându-se de gloria cântului în operă. Rafinată, distinsă, elegantă și plină de entuziasm, a fost mândră de apartenența sa de româncă, greco-catolică din Transilvania.
Am avut bucuria și onoarea, alături de frații mei, ca acum 7 ani, să petrec în casa dumneaei câteva zile. A fost cea mai frumoasă lecție de istorie, muzică și viață pe care am trăit-o>, mărturisea viceprimarul Oradiei Antonia Nica.
”Virginia Zeani a ars pe altarul lumii în acelaşi timp în care Ionescu îşi scria «Cântăreaţa cheală», Cioran urca «Pe culmile disperării», iar dincoace de Cortina de Fier comunismul înainta cu un cinism machiavelic și oameni ca Noica şi Steinhardt sufereau în temniţe.” , spunea P.S. Virgil Bercea.
”Virginia Zeani-vocea de aur a Romaniei, vocea de aur a lumii. Cantecul Virginiei nu are dimensiune nici temporala nici spatiala.. Este cantecul nostru al tuturor si dintotdeauna, este cantecul primordial al pamantului transilvan oferit pentru eternitate lumii intregi, asemeni cantecului Melpomenei, imortala muza a muzicii, fiica lui Zeus si a Mnemosinei.
Cu alte cuvinte Virginia este o zeita, o deesa a cantului in esentele sale cele mai pure si astrale. Iar in fata cantecului ei nu putem decat sa ingenunchem si sa o ascultam cu sacralitatea impusa de aceasta voce. Opera in momentul in care se intalneste cu mitul atinge cotele sublimului. O astfel de intalnire sublima a marcat a doua jumatate a secolului XX, odata cu aparitia pe scena operei a Virginiei Zeani.
Pe marea scena a teatrului liric mondial, Virginia Zeani ocupa un loc aparte, un loc marcat de stralucire, grandoare, eleganta si distinctie. Cuvintele sunt prea sarace pentru a exprima recunostinta fata de ce a dat lumii aceasta artista maiastra. Intr-o perioada cand opera era marcata de mari personalitati artistice, Virginia Zeani, sprijinindu-se doar pe marele har cu care a fost inzestrata de catre Divinul Creator, a stiut sa se impuna si sa devina o legenda a scenelor lirice mondiale.
Galeria marilor zeite ale operei secolului XX, formata din Luisa Tetrazzini, Amelita Galli-Curci, Toti dal Monte, Zinca Milanov, Lily Pons, Rosa Ponselle, Renata Tebaldi, Anita Cerquetti, Elisabeth Schwarzkopf, Leyla Gencer, Montserrat Caballe, Renata Scotto, Mirella Freni, Birgit Nilsson, Leontyne Price, Shirley Verrett si nemuritoarea Maria Callas ar fi incompleta si mult mai saraca fara grandioasa noastra Virginia Zeani”, a explicat Episcopia Greco-Catolică de Oradea. https://www.facebook.com/episcopiagrecocatolicaoradea/videos/994895771507778
Dumnezeu să o odihnească!