Dacă vocația, competența, empatia și dragostea pentru elevi și pentru fizică, fiecare dintre acestea în parte și toate la un loc, ar avea un nume, ar purta numele profesorului Ilie Rus.230 de nominalizări a fost pentru această ediție a Galei Premiilor Mentor. 10 dintre profesori și antrenori au fost premiați. Seria premianților a fost deschisă cu profesorul Ilie Rus.
Centrul Reformat Noul Mileniu din Timișoara, Capitala Europeană a Culturii, a găzduit miercuri seara Gala Premiilor Mentor. Invitatul de onoare al evenimentului elitist organizat de MOL România și Fundația pentru Comunitate a fost timișoreanul Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, între 1992-2010, care a fost provocat să vorbească despre mentorat, dar și să interpreteze o arie de operă, acompaniat de organistul centrului, spre încântarea selectei asistențe.
Bihorul a avut bucuria de a fi reprezentat în această gală de profesorul beiușean Ilie Rus, care timp de 42 de ani a schimbat viețile elevilor săi de la Colegiul Național Samuil Vulcan. Chiar dacă domnia sa a decis să iasă la pensie, foștii elevi, de ieri și de azi, nu uită să îi spună mulțumesc de câte ori au prilejul. Nominalizarea profesorului Ilie Rus pentru Premiile Mentor a venit din partea beiușencei Lavinia Lianu, care în acest fel a dorit să-I mulțumească iubitului profesor și pentru rezultatul de excepție obținut de fiica sa, Ilinca Lianu, care după ce s-a pregătit cu profesorul Ilie Rus a obținut punctaj maxim și admiterea cu 10 la Facultatea de Fizică din Cluj, dar a fost admisă și în Franța, obținând și un premiu la concursul național de fizică. Într-un film de prezentare al distinsului profesor s-a vorbit despre lumina pe care domnia sa a dat-o și o dă în continuare elevilor săi, acum și în perioada în care concurența la facultăți era acerbă, iar nota la examenul de fizică a făcut diferența, astfel că elevii cărora le-a predate fizică profesorul Ilie Rus sunt medici, ingineri, dascăli, în mediul universitar și preuniversitar, silvicultori, în țară și în străinătate. Așa cum spunea doamna professor de la CN Samuil Vulcan Beiuș, Claudia Buran, poate mai presus de toate, profesorul Ilie Rus a tiut să fie I prieten pentru elevii săi, cu toată încărcătura pe care o poartă acest termen. Olimpic la fizic, azi student, Mircea Hartmann povestea cum, elev fiind în pandemie, profesorul său drag Ilie Rus era disponibil pe watss up, dincolo de orele de pregătire de sâmbăta și duminica, gata oricând cu o soluție la o problemă, dar și cu gluma pregătită de câte ori preda o noțiune poate mai greu accesibilă. Profesorul Ilie Rus a pus, așa ca și în activitate, în prim-plan elevii săi și în discursul de la gală. Domnia sa a vorbit despre activitatea la catedră ca despre o cometă din perspectiva că strălucirea unei comete are o sursă: Soarele. <Și strălucirea activității mele are o sursă: elevii mei. Iar acest premiu, dacă îmi este permis, revitalizează strălucirea activității mele. Mulțumesc Mol România și Fundația peentru Comunitate pentru această onoare>, a spus distinsul professor cu modestia care îl caracterizează. Membru în Comisii Naționale, autor de cursuri opționale și de articole științifice, domnul profesor împărtășește cu colegii mai tineri experiența didactică dobândită în atâția ani de dăscălie.
Numărul exact al premiilor la concursuri și olimpiade nu le mai știe nimeni, multe diplome s-au pierdut, dar cu siguranță au fost peste două sute. Spre exemplu, prin 2005, la o analiză a activității pe ultimii 4 ani, elevii coordonați de domnul profesor au luat 37 de premii și mențiuni, iar în ultimii doi ani școlari au obținut 14 premii și mențiuni.În 2018, Fundația Comunitară Oradea l-a desemnat pe domnul profesor Promotor al Excelenței în Educație.
Și fiindcă profesorii si elevii de la Samuil Vulcan vor fi mereu mândri că sunt vulcaniști, doamna profesor Gabriela Vesca cu corul liceului, câștigător al Olimpiadei Naționale a făcut senzație în Gala. Dorindu-se ca o înregistrare să fie surpriză pentru profesorul Ilie Rus, distinșii organizatori au dorit să afle cine e mentorul acestor copii. Cum startul nominalizărilor pentru viitoarea ediție a fost dat aseară, CN Samuil Vulcan s-ar putea bucura de o nouă nominalizare.
Premierea profesorului a fost făcută de CEO MOL România Camelia Ene, și de jurnalista Brândușa Armanca, membră a juriului.
<Prin acest program dorim să atragem atenția opiniei publice asupra acelor profesori, educatori, antrenori, mentori care au descoperit și au lansat tinere talente, care le-au sprijinit din umbră primii pași, al căror devotament și entuziasm au contribuit esențial la dezvoltarea, punerea în valoare a talentelor lor>, explică organizatorii.
MOL România și Fundația pentru Comunitate celebrează excelența în educație și premiază zece profesori și antrenori din România de 13 ani.
Premiile Mentor pentru excelență în educație au fost inițiate de MOL România și Fundația Pentru Comunitate în anul 2010, cu scopul de a impulsiona respectul opiniei publice față de toți cei care formează caractere și descoperă talente, devenind arhitecții unor povești de succes. Anual sunt premiați zece mentori, dascăli prin excelență, care au avut un rol marcant în viața discipolilor lor. Pe lângă diploma și trofeul Mentor, realizat special de către artistul plastic Ioan Nemțoi, fiecare profesor a fost recompensat și cu un premiu în valoare de 8.000 de lei.
Juriul:
Gazda Arpad, Președintele fundației, jurnalist liber profesionist, corespondent de Transilvania al agenției maghiare de presă MTI. Licențiat în fizică la Universitatea din Timișoara, specializat în jurnalistică radiofonică la Universitatea Eötvös Lóránd din Budapesta, fost arestat în Revoluția de la Timișoara. Şi-a început cariera de jurnalist în 1990, la cotidianul Romániai Magyar Szó. A fost corespondent al programelor în limba maghiară ale Europei Libere, redactor-șef al săptămânalului Erdélyi Napló și redactor-șef adjunct la cotidianul Krónika. A obținut premiul pentru jurnalism în slujba adevărului istoric despre revoluție oferit de Memorialul Revoluției Timișoara și premiul pentru reportaj oferit de Asociația Ziariștilor Maghiari din
Brândusa Armanca. Este ziaristă și predă, ca profesor universitar, jurnalismul. A lucrat în echipe prestigioase la Radio Europa Liberă, la publicații ca Revista 22, Expres, Timișoara sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timișoara, studio regional pe care l-a condus șase ani. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaționale și naționale. În afara sutelor de articole de presă, emisiuni de radio și televiziune care fac parte din viața unui jurnalist activ, a publicat volumele Televiziunea regională în România, Ghid de comunicare pentru jurnaliști și purtători de cuvânt, Mesajul lui Crypto, Învață să învingi, Media culpa, Istoria recentă în mass-media.
Molnar Banffy Kata, e specialistă în comunicare, cu o experiență de peste douăzeci de ani în domeniul mass-mediei, administrației publice, politicii și afacerilor. Ca antreprenor este proprietarul și directoul firmelor Salt Communications, Editura Képmás 2002 și Képmás Online SRL din Budapesta. A fost consiliera Cancelariei Primului Ministru al Ungariei, a Comitetului Olimpic Maghiar și al Agenției Turistice Maghiare. Este membru activ în mai multe organizații neguvernamentale, cum ar fi Fundația Mass-Media pentru Familie, Fundația Maghiară pentru Salvare din Apă și Asociația Carola. Este viceprimar independent a localității Leányvár din Ungaria.
Ferencz I. Szabolcs. Director general la FGSZ SA. Specialist în energetică cu o experiență internațională de peste 15 ani în conducerea intreprinderilor mari. Din anul 2019 este președintele și directorul general al companiei FGSZ SA. Înainte de a ocupa această poziție a dobândit experiență în mediul de afaceri, comunicare în domeniul politic și în mediul cultural, ocupând postul de șef de cabinet la Ministerul Patrimoniului Cultural Național și ca delegat al ministrului, responsabil pentru construcția Palatului Artelor din Budapesta. Este președintele consiliului director la Școala de Afaceri SEED din Budapesta și este membru în comisia de consultanță la Centrul Regional de Cercetări pentru Politică Energetică.