Joi, 27 aprilie, la Prefectura Bihor a avut loc, cu începere de la ora 10:00, o întâlnire de lucru dintre reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor şi cei ai Direcţiei Silvice Bihor, în cadrul căreia s-a discutat despre „Campania Națională de Împăduriri 2022-2026”.
Evenimentul a fost organizat în contextul în care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat, în această primăvară, o acțiune de promovare, la nivel național, a Campaniei Naționale de Împăduriri 2022-2026, campanie finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Secretarul de stat Cristian-Valer Beșeni a participat din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor care este coordonator al programului „Campania națională de împădurire și reîmpădurire”. La masa de discuţii, pe lângă prefectul Dumitru Ţiplea şi subprefectul Emilian Pavel, a fost prezent şi directorul economic al Direcţiei Silvice Bihor, Cosmin Micula.
Din cele 210.000 de hectare de păduri pe care le are Bihorul, Direcția Silvică Bihor administrează circa 115.000 de hectare, dintre care 60.000 sunt în proprietate publică iar restul de 55.000 sunt administrate pe bază de contracte de administrare.
„Având în vedere obligația noastră de a efectua lucrări de regenerare a pădurilor pe suprafețele administrate, considerăm că măsura aceasta de sprijin cu finanțare din PNRR reprezintă o gură de oxigen pentru noi, având în vedere costurile destul de mari cu împăduririle”, a spus Cosmin Micula. „Avem convingerea că ne vom afla printre beneficiarii acestei scheme de ajutor. În acest sens, Direcția Silvică Bihor a întocmit documentația tehnică pentru refacerea a 55 de hectare fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 16 hectare fond forestier proprietatea publică a Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT)”, a mai adăugat Cosmin Micula.
Secretarul de stat Cristian Beșeni, a prezentat ghidul programului „Campania Națională de Împăduriri 2022-2026”, cât şi beneficiile acestuia. „Avem sume importante pentru acest program, peste 800 de milioane de euro. România și-a luat angajamentul ca prin acest program să împădurească, până în 2026, circa 56.000 de hectare”, a spus Cristian Beşeni.
Acesta a mai explicat că, pentru cei care vor să subscrie campaniei de împăduriri unul dintre beneficii poate fi considerat stimulentul financiar acordat. Potrivit acestui program, se acordă o primă de sechestrare de 456 de euro/an pentru fiecare hectar nou împădurit. Programul prevede că aceste prime pot fi acordate atât pentru proprietarii de terenuri persoane fizice, cât şi proprietari de terenuri persoane juridice, UAT-urile și cei dețin în arendă terenuri şi care vor să se îmscrie în campania naţională de împăduriri.