Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în colaborare cu Asociația Filantropia Oradea și Spitalul Auxologico President, au organizat întâlnirea “Viața cu boala Parkinson – perspective și opțiuni”.
Subiectele abordate au fost de inters și au vizat recupeararea și creșterea calității vieții pacienților cu boala Parkinson, probleme și soluții pentru viața cu boala Parkinson, implicații psihologie ale afecțiunii și kinetoterapia adresată pacineților cu boala Parkinson. <Evenimentul a avut ca scop conștientizarea cu privire la evoluția și simptomele acestei afecțiuni degenerative, dar și prezentarea diferitelor opțiuni de terapie și a practicilor de îmbunătățire a calității vieții pacienților. Acesta a întrunit specialiști din diferite domenii, precum neurologie, recuperare medicală și psihologie, care au abordat diferite aspecte asociate bolii, precum evoluția medicală a bolii, variantele de tratament, creșterea calității vieții și recuperarea pacienților cu boala Parkinson, precum și implicațiile psihologice ale afecțiunii.
Evenimentul s-a finalizat cu un atelier de kinetoterapie și tangoterapie, sub îndrumarea doamnei fiziokinetoterapeut, Ioana Franciuc și a doamnei instructor Valeria Mangra. Astfel, pacienții s-au bucurat de momente frumoase în care au dansat tango, dansul fiind o terapie recomandată pentru boala Parkinson>, a explicat dr. Gheorghe Carp pe contul său de socializare. Pe lângă speciliști, la eveniment a fost și Valeria Mangra cu trupa de dans pentru a prezenta și susține ideea că pacienții cu boală Parkinson în formă ușoară până la moderată pot încetini evoluția afecțiunii dansând timp de o oră și un sfert în fiecare săptămână.Domnia sa s-a axat pe tangoterapie.La eveniment a fost prezent și actorul Ioan Oros care a vorbit despre lupta sa cu Parkinson și a acceptat să facă câțiva pași de tango.
Ioan Oros a iubit scena din copilărie. La 20 de ani era deja pe scena Teatrului. În şcoala primară îl imita pe Charlie Chaplin, iar mai târziu era un recitator nelipsit la toate spectacolele şcolare.
Acum rolul său preferat e cel de Moş Crăciun. E un rol pe care l-a jucat peste 40 de ani şi pentru care se pregăteşte încă de la începutul lui octombrie când îşi lasă să crească barba. A fost actor al Trupei Arcadia 34 de ani. În 2010 a obţinut Premiul de Excelenţă pentru munca pe scenă. De aproape 30 de ani s-a dedicat şi apiculturii. a absolvit Institutul de Teatru Bucureşti, secţia Păpuşi-Familie. A jucat în peste o sută de spectacole, la unele dintre ele semnând şi scenografia şi regia. Cel mai aproape de sufletul său este rolul în care l-a interpretat pe Împăratul din „Hainele cele noi ale împăratului”. Pasiunea pentru fotografie l-a ţinut mult în întunericul laboratorului. Pasiunea pentru flori şi albine îl face să compenseze acele vremuri, munca în natură fiind scăldată în lumină. Actorul pensioner luptă, la cei 81 de ani, de 10 ani cu Parkinsonul, dar între timp se ocupă de apicultură și de grădinărit, convins fiind că aceste activități îi ameliorează boala, iar informațiile primte cu prilejul întâlnirii îl ajută să o stăpânească și mai bine.
SURSA FOTO: GHEORGHE CARP/ facebook