În cadrul Serviciului care funcţionează pe lângă Tribunalul Bihor lucrează 18 consilieri care au în supraveghere peste 1.800 de persoane condamnate la pedepse cu suspendare ori eliberate condiţionat, realizând programe de reintegrare socială de grup sau individuale cu cei care au această obligaţie impusă de instanţa de judecată.În timpul grevei activitatea personalului de probaţiune se reduce la o treime, întâlnirile cu condamnaţii supravegheaţi vor fi amânate, iar prezenţa în Comisiile de liberare condiţionată va fi formală. Greva consilierilor de probaţiune va dura până la soluţionarea revendicărilor salariale şi vine după ce, în decembrie anul trecut, aceştia au pichetat Ministerul Justiţiei și sediile instanțelor de judecată. Acum, la oradea unii au ieit în stradă i au întrerupt acivitatea două ore
Consilierii de probațiune sunt nemulţumiţi de faptul că nu le-au fost rezolvate problemele de natură salarială. Aceştia vor asigura doar serviciile importante, urmând să amâne întâlnirile cu condamnaţii aflaţi sub supraveghere şi să se abţină în Comisiile pentru analizarea cererilor de eliberare condiţionată până la soluţionarea revendicărilor.
Potrivit unui comunicat transmis de Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP), sub semnătura preşedintei Ana Faur, personalul de probaţiune din cadrul instanţelor cere ca salariile lor să fie în acord cu celelalte categorii din Justiţie.
„Având în vedere ultimele comunicate prin care s-a menționat că salariile magistraților au fost majorate plecând de la dreptul de 25% al consilierilor de probațiune, dorim să vă informăm că, în mod paradoxal, acest drept nu este recunoscut decât pe hârtie şi nu le-a fost aplicat și în plată consilierilor de probațiune. Ministerul Justiţiei, în calitate de angajator, nu a identificat nicio soluție pentru personalul de probațiune”, se arată în informare.