În lumea colecţionarilor, păpuşa veche înseamnă o păpuşă care are cel puţin 70-80 de ani, sau de secol al XVII-lea, al XVIII-lea pentru că păpuşile din acea perioadă sunt foarte puţine, a precizat curatorul expoziției „Lumea păpușilor cu cap de porțelan” – în tagma colecţionarilor păpuşa este denumită după materialul din care este realizat capul, dr Laura Ardelean. Ele au fost făcute din materiale perisabile, materiale organice care în timp s-au deteriorat şi nu s-au mai păstrat până astăzi. De asemenea, porţelanul este un material fragil, motiv pentru care astăzi se preferă plasticul, pentru că se distruge mai greu.
Fostul restaurator Elisabeta Ardelean strânge păpuși de peste 50 de ani și s-au adunat aproape 500. Culmea e că probabil cea mai mare colecționară de păpuși din Bihor nu a fost inițial fascinată de ele. Primele le-a cumpărat din Parcul Bălcescu, de la târgul de antichități, din…milă.
”Am văzut două păpuşi vechi la târg şi mi-a fost milă. Aşa erau de murdare, de nenorocite, cu părul încâlcit! Eu lucrând la restaurare, timp de doi ani le-am dus la muzeu, la laboratorul de textile, şi când aveam o pauză m-am apucat să le dezbrac, să le aranjez corpul, să le curăţ şi le-am pus la punct. Acum cele două se încadrează în colecţie, atât de bine am reuşit să le restaurez….Ultima achiziţie este păpuşa expusă aici cu haine victoriene şi faţa de porţelan alb. Am şi păpuşi vechi de 100 de ani, dar pentru mine toate au aceeaşi valoare””
”Motto-ul aceste expoziţii este unul simplu: păpuşile sunt o replică a noastră, noi toţi în realitate suntem nişte păpuşi – când soarta trage sforile, păpuşile trebuie să danseze”, a spus Cornel Abrudan, şeful secţiei Artă a Muzeului Ţării Crişurilor