Matei Chipăruș s-a născut în Botoșani, dar după 10 ani de locuit în Italia, s-a întors în țară și s-a stabilit la Beiuș.
Nimic nu l-a împiedicat pe adolescent să-și urmeze visul. Nici măcar diagnosticul de handicap neuromotor sever. De-altfel mama spune că dacă ar fi să descrie toare diagnosticele puse la naștere, Matei nu ar mai fi în viață. După șocul avut, părinții au luat totul ca pe o provocare, l-au susținut, și azi pot fi mândri de profunzimea gândirii sale. Despre evoluția lui Matei poți spune că e un șir de miracole.
Primul a avut loc la botezul petrecut chiar în maternitate.< A fost un miracol, când l-a stropit părintele cu aghiazmă a început să respire, iar preotul a început să se bâlbâie de emoție>, a povestit mama tânărului în podcastul <Starea de bunăstare>, sus’inut de Diana Budău, unde Matei a fost invitat alături de mentorul său, poetul Diasporei, Viorel Boldiș. Apoi a urmat o perioadă grea în care
ani de zile părinții au dormit cu Matei pe piept, când tatăl când mama, câte trei ore, practic nu au avut nopți. Înainte să împlinească Matei doi ani au venit cu el la La Băile 1 Mai, unde după 5 săptămâni de terapie, mama spune că a trăit cea mai mare realizare, fiindcă până atunci Matei nu stătea în fund. A venit vremea să meargă la școală. În clasa I nu a fost primit la o coală, deoarece, spune mama , probabil se gândeau că va deranja orele. La coala specializată erau foarte mulți copii. Practic lui Matei nu I s-a dat nici o șansă la educație în România.
<Matei nu poate scrie de mână, acum folosește o tastaură normală, după ceva timp, dar simțeam că are momente de inteligență care trebuiau fructificate. Șanse în România nu i se dădeau și am găsit condiții în Italia.Acolo a absolvit un institute tehnologic. Matei e un copil tenace și a avut și norocul să întâlnească personae potrivite. Italia are un sistem bine pus la punct din perspectiva educației persoanelor cu dizabilități>, a povestit mama lui Matei la <Starea de bunăstare>. În Italia, Matei l-a cunoscut pe poetul Diasporei, orădeanul Viorel Boldiș . Acesta organiza evenimente literare artistice la Milano. Acolo se cânta și folk. Viorel Boldiș la descoperit pe Matei în primele rânduri la activități literare. Spune că era foarte pasionat de muzică folk, s-au împrietenit, i s-au frecventat.< Mi-a spus timid că și el scrie, mi-am dat seama că are potențial, și așa s-a născut o carte. Mereu mi-a spus că vrea să scrie și în limba română, cartea a fost scrisă în italiană, dar apoi Matei a tradus-o în română>, spune Viorel Boldiș.
<Am tradus-o într-o vară în timpul pandemei>, spune Matei.
Mama lui Matei explică faptul că tânărul s-a apucat de scris pentru că neputând vorbi prea bine, adolescenții de vârsta lui nu au răbdare să îl înțeleagă și atunci așa a considerat că se poate exprima și să se facă înțeles. <Așa s-a născut cartea Eu sunt Matei. Când scriu pot să ar[t ceea ce sunt eu cu adevărat. Eu consider că e oarecum buletinul meu>, a explicat Matei la <Starea de bunăstare>. După 10 ani în Italia, când Viorel Boldiș a decis să se reîntoarcă acasă, a revenit și Matei și pentru a fi mai aproape de stațiunile de tratament a ales Bihorul. <nu mă simțeam în ambientul meu în Italia>, a spus Matei. Chiar dacă amândoi iubesc Italia care le-a dat șansa la o altă viață, și Viorel și Matei aici se simt acasă.
<Chiar dacă ar fi trebuit să aibă resentimente pentru că practic nu i s-au dat șanse în România, nu am văzut un patriot mai mare ca Matei>, spune Viorel Boldiș.