USR Oradea, prin vocea fostului director al CN Emanuil Gojdu, profesorul Florin Nicoară, solicită cercetarea disciplinară a directorului Daniel Negrean pentru încălcarea Regulamentului cadru după care funcționează instituțiile de învățământ din România. Totodată, se solicită și retragerea lui Negrean din consiliul local, dar și de la conducerea Colegiului Economic Partenie Cosma.
„Elevii și părinții lor sunt revoltați de acțiunile lui Daniel Negrean care, nu doar că le-a solicitat 10.000 de euro pentru petrecerea de absolvire, dar a și exercitat presiuni asupra familiilor, cu jigniri și amenințări, să plătească această sumă. USR Oradea crede că PNL nu poate trece cu vederea acest comportament de vătaf pe propria lui moșie și că Daniel Negrean este nedemn și de funcția de director și de cea de consilier local. Solicităm PNL retragerea sprijinului politic pentru consilierul local Daniel Negrean.Este adevărat că în școlile din Vest există obiceiuri de genul: părinții se înțeleg și organizează tot felul de activități extracurriculare/extrașcolare, la care contribuie și financiar, dar totul este la inițiativa lor, nu școala le solicită așa ceva. Din informațiile apărute în spațiul public rezultă că în acest caz chiar directorul școlii ar fi solicitat banii pentru activități și foarte grav este că ar fi amenințat/jignit elevii care refuză să cotizeze”, a transmis Florin Nicoară, vicepreședinte al USR Oradea, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, unitățile de învățământ din România funcționează după Regulamentul cadru aprobat prin OM 4183 din 2022, în care la art. 170 al. (3) este prevăzut: Este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea și/sau gestionarea fondurilor.
„Din ceea ce vedem în spațiul public rezultă că ISJ ar trebui să demareze cercetarea disciplinară, conform art. 280 din Legea Educației. Este foarte important să se verifice, eventual prin chestionare aplicate elevilor/părinților/absolvenților, dacă astfel de «acțiuni» au vechime în școala respectiv”, a mai spus profesorul Florin Nicoară.