Consiliul Județean Bihor a făcut cerere de revizuire la revizuire și a pierdut azi în procesul cu Ministerul Educației. Instanța a respins cererea făcută de Consiliul Județean prin care acesta și-ar fi dorit ca Ministerul Educației să plătească transportul elevilor după ce anterior, printr-o decizie definitivă a instanței CJ Bihor deja plătise banii pe care firmele i-au recuperat după ce au intentat proces.
Consiliul Județean Bihor era obligat deja prin decizia definitivă a Curții de Apel Oradea să plătească transportul elevilor către 19 firme din Bihor.După ce hotărârea a rămas definitivă, Ministerul Educației a cerut ca toți banii să fie achitați de Consiliul Județean Bihor. La revizuire, Ministerul Educației a câștigat procesul. Consiliul Județean a plătit banii, dar a mers până în pânzele albe și a cerut în instanță revizuire la revizuirea . CJ Bihor ar fi dorit ca Ministerul Educației să plătească sumele datorate Azi, i s-a respins Consiliului Județean Bihor și această cerere.
954.000 de lei trebuia să achite Consiliul Județean Bihor către 19 firme care au transportat elevii la școală din mai multe localități din Bihor. Au fost însă nevoite să apeleze la instanță pentru a-și încasa banii pentru cursele efectuate, fiindcă sumele datorate de Consiliul Județean nu au mai fost plătite. În fapt, așa cum prevede legea, transportatorii ofereau abonamente gratuite pentru elevi, după care emiteau facturi pentru serviciile prestate, iar administrația județeană le deconta din banii transferați în acest scop din bugetul de stat. Fiindcă nu au primit banii pentru serviciile de transport efectuate în februarie și martie 2021, firmele au acționat Consiliul Județean în instanță.
La vremea respectivă nu a existat nici o explicație din partea CJ Bihor de ce refuză plățile, iar, iar plângerile prealabile depuse de transportatori au fost respinse. Explicația ulterioară a fost că nu ar fi existat resurse financiare pentru a achita facturile de transport.
Inițial, Tribunalul Bihor a respins, pe 6 iulie 2022, ca neîntemeiată cererea firmelor de transport, deși Consiliul Județean nu a contestat vreodată aceste curse. În motivarea instanței se arăta atunci că nu există norme metodologice ceea ce face prematură solicitarea de plată a facturilor.
Hotărârea a fost atacată cu recurs, iar pe 12 decembrie 2022, printr-o sentință definitivă, Curtea de Apel Oradea a admis cererile transportatorilor și a obligat CJ Bihor să le achite facturile restante.Recent, pe 10 februarie 2023, conform portal.just.ro, Curtea de Apel Oradea în dosarul având ca obiect <anulare act emis de autorități publice locale> a admis revizuirea.
Solutia pe scurt: Admite cererea de revizuire declarată de revizuentul Ministerul Educaţiei în contradictoriu cu intimaţii Consiliul Judeţean Bihor, Ministerul Finanţelor Publice şi Scorţe Trans Com S.R.L, Autoros Abc S.R.L, Dorycor Tour S.R.L, Romsorelia S.R.L, Trans Alesd S.A, Ovis Tour S.R.L, Acular Com S.R.L, Gad Aser Trans S.R.L, Cenalos Import Export S.R.L, Transderna S.R.L, Andy Trans Tours Serv S.R.L, Pupnicol Trans S.R.L, Darian Concept S.R.L, Catamad S.R.L, Tesan Prest S.R.L, Kaszoni S.R.L, Crislau Trans S.R.L, Pavel Trans S.R.L. şi Alex & Catalin Trans S.R.L, împotriva Deciziei nr. 832/CA din 12.12.2022 pronunţată de Curtea de Apel Oradea în Dosar nr. 3560/111/2021, pe care o schimbă în parte şi înlătură dispoziţia de admitere a cererii de chemare în garanţie formulată de pârâtul Consiliul Judeţean Bihor faţă de chemaţii în garanţie Ministerul Educaţiei şi Ministerul Finanţelor Publice şi de obligare a acestora la plata sumelor solicitate. Menţine în rest decizia instanţei de recurs. Fără cheltuieli de judecată în revizuire. DEFINITIVĂ.
Consiliul Județean Bihor nu s-a resemnat și a atacat și această sentință.
Astăzi, Curtea de Apel Oradea a respins cererea de revizuire la revizuire făcută de Consiliul Județean Bihor prin care se dorea ca Ministerul să achite banii pentru transportul elevilor: