Inaugurarea celui mai modern departament de Radiologie și Neuroradiologie Intervențională, a cărui dotare mai există în doar alte 7 spitale din Europa a avut loc sâmbătă la Oradea. La festivitatea organizată de Spitalul Județean au participat, ca invitați de onoare, fostul ministru al Sănătății, Cseke Attila, și ministrul Sănătății în exercițiu Alexandru Rafila, Momentul ” T 0” al oroiectului început în 2016 a fost în mandatul lui Cseke, când a descentralizat spitalele transferându-le autorităților locale.
În noul departament se va putea faace în același timp radiografierea și intervențiile chirurgicale. Astfel, se va economisi timp vital și vor putea fi salvați pacienții prin metode minim invazive endovasculare.Radiologii intervenționiști vor trata trombectomia mecanică pentru tratamentul accidentelor vasculare cerebrale ischemice acute, embolizări de anevrisme cerebrale și malformații vasculare acute, respectiv cornice, tratament endovascular al stenozelor și ocluziilor vasculare cerebrale, cervicale și periferice, tratamentul hipertensiunii intracraniene, tratamentul unor patologii din sfera ORL (cum ar fi sângerările acute și patologiile oncologice), embolizarea preoperatorie a unor formațiuni tumorale gastrointestinale, renale, osteo-articulare, ginecologice și din sfera ORL, precum și tratamentul prin embolizare a hemoragiilor acute sunt intervenții care se vor putea face.
”La prima trombectomie a fost spectaculos când am văzut acea pacientă care a venit în starea de pareză, paralizie, după ce i s-a scos trombul, pe care l-am văzut noi cu ochii noștri, a ridicat mâna, s-a ridicat și era ca și la început. Este spectaculos ce se poate întâmpla, dacă putem acționa la timp”, a spus dr. Gheorghe Carp.
Patru tombectomii mecanice, patru angiografii centrale și alte trei periferice, toate cu succes, au fost deja efectuate în noul Departament.
Departamentul de Radiologie intervențională este un proiect început în anul 2016 și este compus dintr-un sistem hibrid Angio-CT Canon Alphenyx 4DCT, achiziționat prin fonduri transfrontaliere și un Angiograf biplan Philips Azurion, achiziționat prin finanțare de la Ministerul Sănătății.
Doctor Dan Mihoc, medic specialist radiologie și imagistică medicală, cu supraspecializare în neuroradiologia și radiologia intervențională va coordona departamentul. A lucrat la spitalul Universitar din Strasbourg, Franța, a efectuat tratamentul a peste 1500 de pacienți cu patologi vasculare cerebrale acute și cronice. Va lucra alături de alți doi colegi Dr. Morgovan Calin și Dr. Sebastina Boanca.medici primari de radiologie, specializați la București și la Clermont-Ferrand în Franța.
Dr. Carp a ținut să-i mulțumească și doctorului Toc Liana, medic primar in Radiologie Imagistica Medicala la Spitalul Județean, pentru sprijinul și implicarea în acest proiect.