Asociația Caravana cu Medici filiala Bihor în parteneriat cu Uniunea Studenților Orădeni au organizat marți un curs de prim ajutor în Sala de Atletism a Universității Oradea.
Studenților participanți li s-au arătat într-un cadru bine organizat manevrele de prim ajutor, explicându-li-se importanța acestora și necesitatea cunoașterii lor.
Oana Popa, Ioana Paul, Patricia Moraru, Patricia Iovu, Alexandru Ursu, Andrei Costea și Anca Costea au fost cei care i-au instruit pe studenți, care au fost fascinați, curioși și dornici să învețe cum să salveze vieți.
Au pus întrebări, au fost atenți la fiecare mișcare și explicație, iar la final, sub îndrumarea organizatorilor, au efectuat manevrele de prim ajutor reușind să asimileze cunoștințe necesare, iar la final să plece cu o pregătire de bază care poate face diferența între viață și moarte.
“Doar cu două mâini poți salva o viață!” a subliniat președintele Caravanei cu Medici, Andrei Costea.
Caravana cu medici este un proiect special cu oameni speciali care la sfârșit de săptămână colindă satele defavorizate și departe de spitale, transformând școlile, la propriu, în spital.
“Ultima dată am avut 300 de pacienți la consultație. Toate specializările am fost. Mergem și la licee să îi învățăm pe elevi și peste tot. Facem și educație sanitară și prevenție dentară.” – a declarat Anca Costea, secretar Caravana cu Medici.
În urma sesiunilor de întrebări, s-a abordat și așa numita ,,Legea bunului samaritean”, în realitate fiind vorba de Legea 96/2006 cu privire la reforma în domeniul sănătății.
Potrivit articolului 88 din lege, “persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor în mod voluntar, pe baza indicaţiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoştinţe în domeniul primului ajutor de bază, acţionând cu bună-credinţă şi cu intenţia de a salva viaţa sau sănătatea unei persone, nu răspund penal sau civil”.