La lucrările Conferinţei Naţionale a Societăţii Române de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie (SRUMB), desfăşurate la Oradea în perioada 18 – 20 mai, s-au înscris aproape 590 de participanţi, reprezentând un număr record pentru evenimentul organizat pentru a treia oară în acest municipiu.
La această întâlnire medicală, vedeta indiscutabilă este „stetoscopul viitorului”, un ecograf portabil de dimensiunea unei palme, descris drept „cel mai mic, cel mai modern, cel mai mobil şi cel mai ieftin”. Prof. univ. dr. Ciprian Brisc, preşedintele evenimentului, îl recomandă cu căldură tuturor medicilor în practica uzuală.
Evenimentul are o importanţă deosebită, atrăgând diverse categorii de participanţi, inclusiv lectori cu experienţă în ultrasonografie, 70 de specialişti din întreaga ţară venind să împărtăşească cunoştinţele lor. De asemenea, mulţi medici şi studenţi s-au înscris în speranţa de a progresa în domeniu sau de a învăţa lucruri noi. Organizatorii au pregătit două cursuri principale şi unul de point-of-care, pentru a evidenţia avantajele utilizării ecografiei în diagnosticul medical. Prof. univ. dr. Ciprian Brisc, viitorul preşedinte al SRUMB pentru perioada 2024-2026, a subliniat importanţa de a învăţa în mod corespunzător această metodă şi a recomandat medicilor să investească în echipamente ecografice portabile sau fixe, pentru a accelera procesul de diagnostic.
„Este cel mai mic, cel mai modern, cel mai mobil şi cel mai ieftin. Este produs de General Electric Healthcare. Fiecare medic ar trebui să-l aibă în buzunar, în practica zilnică. În plus, conferinţa adună în acelaşi loc toate companiile care comercializează astfel de aparate în ţară, un total de 21 de firme, prezentând atât ecografiile fixe, cât şi cele portabile”, a explicat organizatorul evenimentului pentru agerpres.ro
Raluca Dumitrescu, director de marketing la Medist Imaging, a detaliat caracteristicile ecografului portabil numit Vscan Air, care se conectează fără fir la telefoane mobile sau tablete prin intermediul unei aplicaţii speciale, disponibilă gratuit. Dispozitivul are două sonde – una liniară şi una convexă – şi rezistă la manipulare, zgârieturi şi apă. Cu dimensiuni şi greutate reduse, este ideal pentru examinări ecografice chiar şi la patul pacientului sau la domiciliu. Este cu siguranţă stetoscopul viitorului, conform declaraţiilor Ralucăi Dumitrescu.
Oradea găzduieşte această conferinţă naţională pentru a treia oară, datorită importanţei sale în domeniul ultrasonografiei şi succesului celor două ediţii anterioare.