În prima parte a materialului realizat de avocatul Darius Marcu, din cadrul Baroului Mehedinți și pe care BihorJust a publicat-o , au fost prezentate normele europene din domeniul repartitoarelor de căldură. Azi, în a doua parte a materialului, sunt dezvăluite ceea ce autorul numește ”deficiențele legislative și tehnice” întâlnite în aceste cazuri, în România.Despre aberațiile, fabulațiile infracționale inserate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) în actele sale normative.Repartitor comun – aparatul inexistent în știință, a fost subiectul celei de-a doua părți a materialului. <Erorile grave ale facturilor la încălzire, cauzate de încălcarea legislației în construcții și aplicarea unei metodologii de repartizare a costurilor rupte de realitatea științifică, au generat numeroase scandaluri și tendința populației de a renunța la repartitoare. Pentru a da populației iluzia că erorile furnizate de firmele prestatoare ar fi corecte, științifice, și pentru a face vânzare firmelor, ANRSC a inventat prosteala cu repartitorul comun>, explica avocatul. Acum, avocatul Darius Marcu aduce alte argumente privind faptul că A.N.R.S.C. a acționat ca un agent de marketing înșelător, în favoarea prestatorilor de servicii de repartizare costuri.
Formula de calcul al consumului pentru apartamentele unde nu sunt montate repartitoare
Ordinul 343/2010, anexa, art. 17 prevede că pentru apartamentele fără repartitoare de costuri, consumul se determină folosind valoarea cea mai mare a raportului dintre numărul de unităţi de consum înregistrate de un repartitor de costuri din bloc, corectate cu coeficienți de majorare între 1,1 şi 1,3 şi SET a corpului de încălzire pe care este montat acest repartitor, exprimată în unităţi de consum/m2.??
Bineînțeles că aceastăformulănu respectă Regulamentul privind tipurile de reglementări tehnice, aprobat prin H.G. nr. 203/2003, nu a fost verificată științific,conformart. 17, finaldin Ordinul M.L.P.T.L. nr. 542/2003privindinițierea,elaborarea, avizarea, aprobarea reglementărilor tehnice în construcții: ”Fiecare relaţie de calcul sau formula prezentată şi reţinută va fi comentată, indicându-se explicit sursa”
Întrucât, așa cum am arătat anteriro, nu există în știință unitatea de măsură numită ”unitate de consum”, nu exisă nici noțiunea de “unităţi de consum/m2“.
Traducerea acelei metode de calcul, este în fapt“cea mai mare eroare produsă în cazul unui proprietar care are montate repartitoare plus 10% până la 30%”.
Din cauza lipsei echilibrării hidraulice a instalaţiei de încălzire, apare un surplus de agent termic, ce va umfla facturile celor care se încălzesc, fie că au sau nu repartitoare. Cei care au repartitoare și se încălzesc au facturi umflate peste costul real, dar sunt “consolați” de firmele prestatoare cu erori și mai mari aplicate celor fară repartitoare. Facturile aberante ale celor fără repartitoare constituie totodată un mijloc de șantaj practicat de firme. Proprietarii sunt siliți să-și cumpere repartitoare, pentru a scăpa de costurile aberante inventate artificial de firme.
Procentul minim pentru funcţionarea sistemului de repartizare
ANRSC, agentul de vânzări al firmelor prestatoare are grijă să țină clienții firmelor captivi, “legați de glie”.
Istoricul procentelor minime este următorul:
Ordinul ANRSC nr. 233/2004, anexa 3, art 6, lit. i, prevedea: Sistemele de repartizare a costurilor pentru încălzire pot fi utilizate numai în cazul în care: 100% din proprietarii de locuinţă sau alte spații au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de încălzire racordate la instalaţia interioară de distribuţie. Oricum, acest procent nu s-a respectat în fapt.
Pentru a creste vânzările de repartitoare şi câştigul firmelor, prin art. II, pct. 5 din Ordinul 255/2006, se reduce procentul minim din Ordinul nr. 233/2004, anexa 3, art 6, lit. i la 80% din proprietarii de locuințe.
Întrucât repartitoarele s-au montat cu încălcarea condiţiilor de utilizare corectă, generînd erori, mulţi proprietari au renunţat la ele. ANRSC, în disperare, prin Ordinul 343/2010, a stabilit la
anexa, art. 1, al. 7 că sistemul de repartizare poate funcționa și dacă se renunță la repartitoare în perioada de exploatare a repartitoarelor sub procentul de 80%, situație inexistentă în restul Europei. Este o contradicţie, o lipsă de logică flagrantă:dacă anexa 3 din Ordinul 233/2004 este în vigoare, neîndeplinirea procentului de 80% este o încălcare a legii, care nu poate fi în acelaşi timp legală conf. Ordinului 343/2010.Popular, situația se numește “femeia pe jumătate gravidă”.
Fiind stabilite prin “norme tehnice” acele modificări ale procentelor ar trebui să aibă la bază o raţiune stiinţifică, bazată pe studii şi cercetări, nu marketingul înșelător.
Concomitent, Ordinul 343/2010, art. 20, al 1 prevede: Determinarea cantităţilor de căldură în cazul distribuţiei pe orizontală prin intermediul contoarelor de energie termică montate la nivel de apartament se poate realiza numai dacă TOŢI proprietarii … din condominiu au montate astfel de contoare.
(2) Se interzice repartizarea cantităţilor de energie termică în cazul în care numai o parte din proprietari au montate contoare de energie termică la nivel de apartament
Dacă în cazulfolosiriicontoarelor de căldură (mijloace de măsurare) se interzice determinarea cantităţilor de căldură, dacă nu toţi proprietarii au montate contoare, cu atât mai puţin este admisibilă repartizarea cantităţilor de căldură în cazul în care numai o parte din proprietari au montate repartitoare, care nu sunt mijloace de măsurare.
Legat de procentul minim, o problemă importantă este faptul că din anul 2004 până în anul 2010 nu a existat nici o formulă de calcul oficială, corectă sau greșită, pentru proprietariii fără repartitoare, care au avut consumuri aberante, în blocuri în care s-au montat repartitoare.
Neaplicarea coeficienţilor de corecţie prevăzuţi la proiectarea clădirilor
Apartamentele dintre etaje beneficiază şi de căldura indirectă, de la apartamentele situate la ultimul etaj, parter, colţ, care, prin proiect, au un număr mai mare de elemente de calorifer. Apartamentele din zonele marginale au rol de zonă tampon între mediul exterior şi apartamentele dintre etaje, asigurând o temperatură normală şi între etaje. Acest transfer minim de căldură există și dacă nu se debranșează caloriferele. Costurile acestui transfer sunt rezolvate, în Iipsa debranșării, prin folosirea criteriului cotei indivize de suprafață utilă la împărțirea costurilor de încălzire.
În cazul montării repartitoarele, doar declarativ s-ar aplica acești coeficienţi de corecţie, care, însă, nu acoperă și costul transferului de căldură majorat, în urma închiderii robinetelor termostatate.În fapt, nici măcar acei coeficienți privind schimburile de căldură avute în vedere la proiectarea blocului nu se aplică, din cauza reglementărilor proaste emise de ANRSC.
Închiderea robinetelor termostatice are efectul unei debranşări. Din cauza încălzirii indirecte, prin pereţi, temperatura interioară nu va coborî niciodată la 6°C, pentru a se deschide automat robinetele termostatate montate pe calorifere. Astfel, repartitorul nu va înregistra consum, ci 0 “unităţi”. Majoritatea debranșărilor sunt în apartamentele dintre etaje.
Ordinul ANRSC 343/2010 prevede, în anexa la art. 14. – Numărul total de unităţi de consum aferent fiecărui spaţiu care are montate repartitoare se determină prin o formulă care are la bază numărul de unități înregistrarate de repartitor, care se înmulțește cu coeficienți de corecție.
La Anexa nr. 1 la norma tehnică apar Factorii de amplasare utilizaţi la repartizarea costurilor pe baza repartitoarelor şi pentru stabilirea factorului de amplasare ponderat, care se aplică prin înmulţire.
Daca baza de calcul, conf. art. 14, este numarul de unităţi înregistrate de repartitor, la care se aplică un anumit coeficient, în cazul consumului 0, 0 înmulţit cu orice coeficient va da tot 0.
Rezultă că pentru încăperile cu calorifere ”debranşate” parţial sau total, proprietarii nu vor plăti nici măcar acel beneficiu de încălzire indirectă avut în vedere la proiectarea instalaţiei, ce să mai vorbim de încălzirea indirectă suplimentară rezultată în urma debranşării.
Confuzia terminologică dintre repartitor de costuri şi contor de energie termică
ANRSC promovează confuzia terminologică dintre repartitor de caldură și contor de căldură, pentru a induce ideea că au aceeași valoare, precizie. Pentru a exista o rigoare ştiinţifică şi juridică, trebuie să existe o unitate terminologică în definirea unor noţiuni. Repartitorul şi contorul de energie termică sunt 2 aparate diferite, cu principii de funcţionare diferite, reglementate prin standarde europene diferite, EN 834 și EN 1437.
Ordin ANRSC233/2004, anexa 3,art.3.16. definește repartitor electronic de costuri, ce servește la înregistrarea temperaturii integrate într-o perioadă de timp dată utilizand una sau mai multe temperaturi caracteristice.
ANRSC ajunge să se contrazică singur. Ordinul 343/2010, art. 3, pct. 12. contor de apartament– contorul de energie termică montat la nivel de apartament, utilizat ca repartitor?? de costuri în cadrul unui condominiu;
Art. 3, pct. 24. repartitor de costuri– aparatul ale cărui indicaţii sunt adimensionale din fabricaţie sau sunt considerate? ca având indicaţiile exprimate în unităţi adimensionale, în cazul contoarelor utilizate ca repartitoare?…; folosite în scopul stabilirii: a) energiei termice consumate de corpul de încãlzire pe care acesta este montat; b) energiei termice conţinute în apa caldã. Practic și contoarele de apă caldă sunt denumite tot repartitoare.
Din definiţiile de mai sus, rezultă, în mod stupid că repartitorul ar fi notiunea de gen, iar contorul de energie termică ar fi noţiunea de specie. Deasemenea, termenul de repartitor desemnează atât noţiunea de gen, cât şi cea de specie, sfidînd orice logică, rigoare științifică, precum și normele de tehnică legislativă (Legea nr. 24/2000, republicată).
Standardul SR EN 1434-1 Contoarede energie termică. Partea 1 prevede:: 1. Contorul de energie termică indică cantitatea de căldură în unităţi de măsurălegale. (nu unități adimensionale)
Directiva 2004/22/CE Anexa 1, pt. 9.7: Unităţile de măsură utilizate şi simbolurile lor trebuie să fie în conformitate cu dispoziţiile legislaţiei comunitare privind unităţile de măsură şi simbolurile lor.
Nici măcar legislaţia paralelă a A.N.R.S.C. nu se respectă
Și acele prevederi din legislația paralelă a A.N.R.S.C.. care, teoretic, ar proteja, parțial, cetățenii sunt încălcate total.
Nu există AVIZUL furnizorului de energie termică pentru montarea repartitoarelor (art. 2, al. 3 din H.G.R. nr. 933/2004, art. 4, al. 1 şi 3, din anexa 3 a Ordinului 233/2004).
Condiţia notificării în prealabil a beneficiarului: că este obligatorie executarea echilibrării hidraulice, dacă s-au adus modificări ale instalaţiilor interioare de încălzire (varianta ANRSC), prevăzută deart. 13, al. 6, lit. fdinAnexalaOrdinul A.N.R.S.C. nr. 259/2004; că pentru preluarea în facturare individuală a proprietarilor este obligatorie montarea repartitoarelor întoateapartamentele, lit. e,
Deși aceste condiții sunt prevăzute, sub sancţiunea retragerii autorizaţiei, conf. art. 16, nu s-a respectat și nu se respectă nici în prezent și nu s-au retras autorizații firmelor prestatoare pentru aceste încălcări.