Negocierile de miercuri seară dintre sindicatele din Educaţie şi Guvern au eşuat lamentabil, determinând astfel a patra zi de grevă generală a dăscălimii, cea mai acută criză a sistemului educaţional din România ultimelor două decenii. Reprezentantul Executivului, desemnat să ducă tratativele cu liderii greviştilor, Marian Neacşu, secretar general al Guvernului, a minţit că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu ar permite acordarea de creşteri salariale şi de sporuri bugetarilor din Învăţământ. Realitatea este, însă, alta, potrivit edupedu.ro.
În PNRR nu apare nici o interdicție privind majorările salariale, iar Guvernul și Parlamentul au mărit constant, în 2023, veniturile diferitelor categorii de bugetari.
Minciuna
La ieșirea de la negocierile cu reprezentanții Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ și Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, șeful echipei guvernamentale de negociere, Marian Neacșu, a declarat că „este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condiționalitățile europene stabilite prin PNRR, nu poate să fie vorba despre niciun fel de creștere salarială” şi „de asemenea, nu poate să fie vorba în momentul ăsta de acordare de sporuri”.
Care este realitatea
PNRR prevede, în ceea ce priveşte salarizarea bugetarilor, următoarele:
„Reforma 4. Dezvoltarea unui sistem de salarizare echitabil și unitar în sectorul public
Una dintre măsurile prevăzute în Programul de Guvernare 2020-2024 constă în demararea unei ample evaluări a criteriilor care stau la baza salarizării în sistemul public, ca o condiție esențială a îmbunătățirii cadrului legislativ (Legea nr.153/2017). În acest sens, criterii precum complexitatea muncii trebuie evaluate, în mod obiectiv, fiind necesare corelări între muncă și nivelul de salarizare din sistemul public.
Obiectivul general al reformei sistemului public de salarizare vizează asigurarea unei politici de salarizare echitabile și sustenabile prin eliminarea discrepanțelor salariale existente în prezent în sistemul bugetar, restabilirea ierarhiilor funcțiilor în cadrul domeniilor de activitate, precum și între domenii de activitate, revizuirea sistemului de acordare a sporurilor, precum și instituirea unui sistem de stimulare a performanței.
În cadrul acestei reforme se vor desfășura următoarele acțiuni specifice:
(1) Realizarea unei evaluări globale a impactului Legii privind salarizarea unitară, inclusiv a unei evaluări a impactului fiscal al noii legi (până la 31 martie 2022);
(2) Adoptarea și intrarea în vigoare a noului cadru juridic privind remunerarea funcționarilor publici (Legea privind salarizarea unitară) (până la 30 iunie 2023)”.
La alţii da, la dascăli ba!
Guvernul și Parlamentul României au acordat, în acest an, creșteri salariale la mai multe categorii de angajaţi din sistemul public, astfel:
În martie 2023, toți bugetarii din structurile care lucrează cu fonduri europene au primit sporuri printr-o Ordonanță de urgență a guvernului Ciucă.
Tot în luna martie 2023, Parlamentul a votat acordarea unui spor la salariu de 25% pentru angajații Agenției Naționale de Integritate (ANI), spor pentru suprasolicitare neuropsihică. Legea a fost atacată la Curtea Constituţională a României, care a declarat-o neconstituțională.
În aceeaşi lună martie, Parlamentul a votat măriri de salarii pentru angajații de la Academia de Științe Agricole și Silvice, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
În aprilie 2023, magistrații și-au mărit salariile retroactiv cu 25 la sută și solicită sumele restante pe ultimii 5 ani.
În această lună, aşa cum a scris şi bihorjust.ro, Parlamentul a votat mărirea salariilor, cu până la 50%, și creșterea numărului de angajați la Administrația Fondului pentru Mediu.