În urma întâlnirii procurorilor șefi în materia dreptului penal partea specială, s-a pus în discuție problema infracțiunii contra patrimoniului.
Problema ridicat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București face referire la situația unui furt comis în interiorul unui magazin luminat în cursul programului de funcționare, dar după instalarea in întunericului, reținându-se în situație agravanta furtului calificat prevăzut de art. 229 alin. (1) lit. b) Cod Penal.
În urma discuțiilor se justifică aplicarea criteriului agravant referitor la comiterea faptei în timpul nopții în temeiul art. 229 alin. (1) lit. C Cod penal, având în vedere că rațiunea agravantei constă în periculozitatea sporită a persoanei care comite fapta prevăzută de lege penală după instalarea întunericului ca fenomen natural ce implică o diminuare a atenției destinatarilor norme de incriminare și o dificultate are de relativă de asigura paza bunurilor.
Astfel, lipsa de diligenta a persoanelor în asigurarea pazei bunurilor după instalarea întunericului natural poate fi avută în vedere ca argument care justifică reținerea forme agravate și în cazul spațiilor iluminate.
Art. 229 (1) Furtul săvârşit în următoarele împrejurări: b) în timpul nopţii;