Proteste de amploare au avut loc şi astăzi, 31 mai, în mai multe oraşe din ţară, în cea mai amplă acţiune revendicativă declanşată de sindicatele din Învăţământ în ultimele două decenii. Mii de profesori au ieşit în stradă în Constanţa, Piteşti, Suceava, Galaţi, Sighetul Marmaţiei, Buzău, Iaşi şi Drobeta-Turnu Severin. În urma noilor negocieri cu liderii protestatarilor, reprezentanţii Guvernului au pus pe masă o nouă ofertă de salarizare.
Greva generală din Educaţie, care a debutat pe 22 mai şi blochează de opt zile sistemul educaţional în marea majoritate a şcolilor din România, dar şi în grădiniţe, continuă în urma eşuării negocierilor dintre sindicalişti şi reprezentanţii Guvernului. Protestele de astăzi urmează manifestaţiei de marţi, 30 mai, de la Bucureşti, unde au participat peste 20.000 de dascăli, veniţi cu autocarele din întreaga ţară.
Cea mai amplă manifestaţie de protest de miercuri a fost la Piteşti, unde peste 3.000 de sindicalişti, cadre didactice şi personal nedidactic din Educaţie, scandau „Nu vrem vouchere!”, „Nota 4 la purtare pentru guvernare!” și „Demisia!”, cerând demiterea ministrului Educației, Ligia Deca, și a guvernului Ciucă.
Peste 1.000 de manifestanți au ieșit în stradă şi la Constanța, potrivit edupedu.ro, citând informații oferite de sindicate.
La Suceava, sindicatele estimează că aproximativ 1.500 de persoane au participat la protest, în vreme ce sute de sindicalişti au ieşit în stradă şi la Sighetul Marmației, Buzău, Iaşi, Drobeta-Turnu Severin, Galaţi şi Suceava.
Negocierile dintre liderii sindicaliştilor din Educaţie şi Guvern au continuat şi astăzi, când o nouă întâlnire a avut loc, la prânz, la Palatul Victoria, între liderii sindicaliştilor, pe de o parte, şi prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca, de cealaltă parte.
Potrivit edupedu.ro, oferta finală a Guvernului prevede majorări salariale de 1.000 de lei brut lunar, de la 1 iunie, pentru personalul didactic și 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, adică o creştere cu 530 de lei net pentru profesori și 240 de lei pentru personalul nedidactic.
În urma întâlnirii, reprezentanţii Guvernului au transmis un comunicat de presă:
„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca, s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.
În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:
Guvernul României va adopta, mâine (joi, 1 iunie – n.a.), prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.
Măsurile incluse în Ordonanța de urgentă se vor aplica începând cu 1 iunie 2023.
Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.
În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”.