Timp de două luni, începând cu luna martie, mai multe şcoli şi licee din Bihor au fost gazda unui maraton de educaţie antreprenorială, proiect menit să deschidă perspective tinerilor cu spirit şi iniţiativă în organizarea şi administrarea unei afaceri. Evenimentul, derulat, pe plan naţional, sub egida „Maraton de educaţie antreprenorială”, este la cea de a doua ediţie, Bihorul fiindu-i gazdă după ce a fost organizat întâia dată în judeţul Brăila, în luna februarie a acestui an. Maratonul de educaţie antreprenorială a constat în organizarea de ore de educație antreprenorială, susținute de către antreprenori locali în mai multe instituţii şcolare din Bihor şi se va finaliza printr-un concurs de planuri de afaceri realizate de elevi. Evenimentul va avea loc la Teatrul „Regina Maria” din Oradea şi este organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în colaborare cu Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor.
Potrivit comunicatului transmis de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, educația antreprenorială reprezintă o prioritate în asigurarea unei educații adaptate la nevoile economice ale României, cât și la valorile europene, în contextul globalizării și al digitalizării la nivel mondial. Consolidarea educației antreprenoriale în școli, instituții de învățământ profesional și universități va avea un impact pozitiv asupra caracterului dinamic al antreprenoriatului în cadrul economiei noastre. Pe lângă contribuția adusă la crearea întreprinderilor sociale și la înființarea de noi întreprinderi, educația antreprenorială îi va ajuta pe tineri să își dezvolte capacitatea de inserție profesională și să manifeste un spirit „intraprenorial” mai accentuat în activitatea lor din cadrul organizațiilor existente, la nivelul sectoarelor social, public și privat.
Ideea dezvoltării unui proiect de educaţie antreprenorială dedicată tinerilor din România şi implementării acesteia prin sistemul public de Educaţie, în cadrul unor ore extracuriculare, a prins contur în decembrie 2019, când Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) împreună cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC) au semnat „Acordul de Parteneriat – Pactul pentru educaţie antreprenorială”, pentru susținerea și dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor și introducerea, începând cu anul 2020, opțional, în școlile gimnaziale și de liceu a orelor de antreprenoriat.
În septembrie, semnatarii acordului de parteneriat au bătut în cuie, pentru următorii patru ani, protocolul privind „Pactul pentru Educație Antreprenorială”, prin care vor susține dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, prin modalități noi și creative de predare și învățare.
În baza Pactului pentru Educație Antreprenorială semnat la nivel național, filiala CONAF Bihor a încheiat, la rându-i, un acord de parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IŞJ) Bihor, pentru desfășurarea de ore de educație antreprenorială în școli și licee.
După modelul Maratonului de Educație Antreprenorială organizat cu mult succes în luna februarie a acestui an la Brăila, de către Sucursala CONAF Brăila, s-a dat startul pregătirilor Maratonului și în alte județe, precum: Galați, Argeș, Buzău, Constanța, Neamț, Bacău, Tulcea, Timiș, Brașov, Bihor și municipiul București.
Începând cu luna martie 2023, CONAF Bihor împreună cu IŞJ Bihor au inițiat „Maratonul de Educație Antreprenorială” prin organizarea de ore de educație antreprenorială susținute de către antreprenori locali în liceele din județul Bihor. Acest proiect se va finaliza cu un concurs de planuri de afaceri realizate de elevi din diferite licee ale județului Bihor. Inițiativa a prins repede la elevi, iar proiectele echipelor participante la Maraton au fost centralizate până la data de 15 mai 2023.
„Maratonul pentru Educație Antreprenorială” desfășurat în Oradea se va încheia în 6 iunie printr-un eveniment organizat la Teatrul Regina Maria, începând cu orele 10:30. În cadrul evenimentului vor fi prezenți reprezentanți ai autorităților locale, antreprenori cu notorietate din întreaga țară, elevi și profesori din liceele bihorene. Cu această ocazie se va desfășura şi concursul de planuri de afaceri la care vor participa echipe de elevi care vor prezenta planurile de afaceri unui juriu format din antreprenori de renume. Se vor puncta ideea de afaceri, punerea în aplicare, rezultatele prevăzute prin planul de afaceri, lucrul în echipă prin identificarea rolului corect pentru fiecare membru al echipei, precum și modalitatea de prezentare în fața juriului. Echipele participante vor fi răsplătite pentru efortul lor cu diferite beneficii, atât prin cărți, cât și prin vouchere și bilete la anumite evenimente și workshop-uri primite de la sponsorii implicați, precum și prin sprijinul instituțiilor partenere. De asemenea, primele trei echipe câștigătoare vor fi premiate în bani și se vor califica la etapa națională a maratonului care va avea loc în 12 iunie, în București.
„Am avut în vedere rezultatele excelente obținute de către elevii bihoreni la Evaluarea națională și la Bacalaureat”, a spus Balla Elizabeth, președinta CONAF Bihor. „Am descoperit copii cu idei geniale de afaceri și ne-am dorit promovarea lor atât la nivel local cât și la nivel național. Ne-am propus să aducem ca speakeri și membri ai juriului antreprenori cu notorietate, persoane care pot deveni mentori pentru generația actuală de liceeni. Mă bucur că un astfel de maraton are loc și în județul Bihor și sper că vom da startul organizării acestui tip de evenimente în fiecare an”, a mai adăugat Balla Elizabeth.
„O societate puternică este clădită pe o educație susținută de toți actorii implicați, prin activități concrete, incluse sau nu, pentru moment, în curicula școlară”, consideră Cristina Chiriac, preşedinta CONAF. „Trebuie să fim conștienți atât noi, mediul antreprenorial, cât și instituțiile abilitate, părinții și profesorii de potențialul enorm pe care tânăra generație îl are. Acțiunile fiecăruia dintre noi trebuie să conveargă în direcția valorificării aptitudinilor, a înclinației, a inteligenței deosebite pe care copiii generației acesteia o au. Felicit sucursala Bihor pentru energia și capacitatea de a disemina prin acțiuni concrete, valorile la care fiecare dintre membrii noștri subscriu! Pentru CONAF, este anul convergenței și inputurile pe care mediul antreprenorial local le transmite prin fiecare sucursală, sunt neprețuite.
Îmi doresc ca maratonul de educație antreprenorială să urce pe scenă elevi cu idei valoroase, într-un prim pas spre un succes antreprenorial bazat pe mentorat, curaj și imaginație”, a conhis Cristina Chiriac.
Susținerea și promovarea educației antreprenoriale în România este deosebit de importantă pentru formarea viitorilor lideri de afaceri și inovatori. Prin programe educaționale adaptate la nevoile actuale ale pieței și colaborarea dintre instituții de învățământ, organizații patronale și autorități publice, se poate contribui la dezvoltarea unei societăți mai puternice și a unui mediu de afaceri prosper în România.
CONAF Bihor invită la „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” din 6 iunie 2023, de la Teatrul Regina Maria, toți elevii și profesorii interesați de domeniul antreprenorial, de concurs și de informații de la antreprenori de top la nivel național.Organizatorii îşi doresc ca maratonul de educație antreprenorială să fie un real succes şi să reprezinte un adevărat start în antreprenoriat pentru participanții din rândul tinerei generații.