În urma întâlnirii procurorilor șefi în materia dreptului penal parte specială, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a ridicat problema substanțelor psihoactive ce nu produc modificări a stării fizice, psihice și comportamentale ale conducătorilor auto, raportat la art. 336 alin. (2) Cod Penal.
În opinia INM tipicitatea infracțiunii prevăzute de art. 336 alin. (2) Cod Penal nu presupune în mod necesar alterarea capacităților psihofizice ale subiectului activ și, implicit, diminuarea aptitudinii de a conduce vehiculul pe drumurile publice. Orice substanță cu efect psihoactiv afectează sistemul nervos central într-o măsură incompatibilă cu desfășurarea în siguranță a unor activități care prezintă un grad ridicat de risc pentru sănătatea persoanelor, cum este, printre altele, și cazul conducerii unui vehicul pe drumurile publice.
Consumul de substanțe stupefiante, psihotrope sau a altor substanțe psihoactive produc modificări fizice, psihice și comportamentale de diverse grade, dar semnificative. Astfel este irelevantă cantitatea de substanță consumată sau depistată în probele biologice ale făptuitorului, ulterior săvârșirii acțiunii ce constituie elementul material al infracțiunii analizate. În mod asemănător, persoana care a consumat astfel de substanțe se află sub influența lor chiar și atunci când modificările aduse funcțiilor sale cognitive sau comportamentului nu sunt vizibile sau ușor identificabile.
Așadar acțiunea de a conduce un vehicul de către persoana în organismul căreia sunt prezente substanțe psihoactive creează o stare de pericol pentru relațiile sociale ocrotite de art. 336 alin. (2) Cod Penal și justifică astfel sancționarea faptei prin mijloace penale.
Art. 336 (1)Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.