Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituţională prelungirea prin ordonanță de urgență a mandatelor aleșilor locali, scrie hotnews.ro, care citează surse oficiale. În opinia judecătorilor, această prelungire poate fi aprobată doar de Parlament, prin lege.
ACTUALIZARE: Curtea Constituţională a confirmat, printr-un comunicat – redat mai jos, deciziile anunţate. “Curtea a reţinut că prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale a fost realizată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2020, care a fost aprobată, cu modificări şi completări, de Parlament, prin lege. Or, prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului.“
În urma deciziei de azi, Parlamentul va trebui ca până la finalul acestei luni să adopte o lege prin care să prelungească mandatele aleșilor locali, au precizat sursele consultate de hotnews.ro.
Potrivit sursei citate, Curtea a declarat neconstituțională şi legea prin care legislativul a prelungit a mandatelor aleşilor locali, invocând un “paralelism legislativ nepermis”.
“La data adoptării sale (a legii – n.n.), era în vigoare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ. Parlamentul avea obligaţia constituţională ca la adoptarea legii să elimine ordonanţa de urgenţă antereferită din fondul activ al legislaţiei. Întrucât nu a realizat acest lucru, s-a ajuns la situaţia existenţei concomitente a două acte normative care au acelaşi domeniu de reglementare, ceea ce este contrar art.1 alin.(5) din Constituţie”, a arătat Curtea Constituţională.
Prin legea votată cu amendamente de Camera Deputaţilor pe 13 mai, legislativul a mai decis ca Parlamentul să fie cel care va stabili data alegerilor locale.
“Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă”, se arată în actul adoptat de deputaţi.
Astfel, procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de 6 luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării de alertă. În plus, data alegerilor se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea scrutinului.