Pentru prima oară de la declanşarea grevei generale în sistemul de învăţământ, Ligia Deca, ministrul Educaţiei, prezintă public statistici cu procentul de participare al dascălilor, după ce, până acum, a evitat să ofere cifre. Marţi, 6 iunie, Deca afirma că, în mini-vacanţa de Ziua Copilului, 15.000 de angajați din sistemul de învăţământ de stat au renunțat la grevă.
Afirmaţia înaltului funcţionar de stat a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă, organizate imediat după o întâlnire avută la Guvern cu reprezentanţi ai sindicatelor din Învăţământ şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi şi copii.
Potrivit Ligiei Deca, citată de edupedu.ro, trendul de participare la greva generală a scăzut în intervalul 1-6 iunie, iar trendul de renunţare la grevă este ascendent. Astfel, după cifrele avansate de Deca, pe 31 mai erau în grevă 58% dintre angajaţii din Educaţie, dintre care cadre 64% erau cadre didactice, iar pe 6 iunie mai sunt în grevă 52,9% dintre angajați, dintre care procentul profesorilor este de 59,5%, restul fiind personal nedidactic.
„De la unitățile de învățământ și ca urmare a măsurilor luate de Guvernul României și ca urmare a ordonanței de urgență 53, de la 1 iunie, care prevede majorările salariale în Învățământ, în acest moment, de la momentul adoptării ordonanței și până astăzi, avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învățământ care au renunțat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment avem peste 1.000 de unități de învățământ în care nicio persoană nu face grevă”, a spus Ligia Deca.
Potrivit ministrului, scăderea gradului de participare „este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern și sperăm ca, prin discuțiile pe care le vom relua în contextul negocierii contractului colectiv de muncă pe sectorul educației (…), vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor”. Ligia Deca are „antecedente” în stoparea acţiunilor revendicative adresate Gurvernului de angajaţii şi cursanţii din sistemul de învăţământ de stat. Astfel, în 2005, când studenții din întreaga ţară au pornit protestele în solidaritate cu precedenta grevă generală a profesorilor şi angajaţilor din Învăţământ, care se desfășura atunci, actuala ministră era reprezentant al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România în negocierile cu guvernarea de atunci. La primele promisiuni ale unui ministru instalat de o zi, care promitea inclusiv un buget de „5% din PIB pentru Educație, Deca a anunţat că studenţii opresc protestele. După nici o lună, promisiunile guvernanţilor au fost încălcate, aşa cum se aşteaptă să se întâmple şi acum, acesta fiind motivul pentru care profesorii continuă greva pentru a-şi obţine şi consolida, prin lege, revendicările.