În urma întâlnirii procurorilor șefi în materia dreptului penal parte specială, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a ridicat problema deținerii de produse accizabile, respectiv țigarete.
Problema ridicată:,,Dacă este prevăzută de legea penală fapta unei persoane de a deține pe teritoriul României produse accizabile, respectiv țigarete, peste pragul de 10.000 țigarete prev. de art. 452 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care poartă timbre fiscale emise de un stat membru al Uniunii Europene şi, în consecinţă, au fost eliberate spre consum în acel stat membru, fiind plătite accizele pe teritoriul acelui stat membru, însă nu şi pe teritoriul României.”
În practica judiciară s-a întâlnit problema dacă deținerea de țigarete, peste pragul de 10.000 țigarete, care au fost eliberate pentru consum într-un stat membru al Uniunii Europene constituie infracțiunea prev. de prev. de art. 452 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal sau contravenția prevăzută de art. 449 alin. (2) lit. j) din aceeași lege.
În opinia INM se consideră că în ipoteza în care țigaretele au fost eliberate pentru consum într-un alt stat membru, dar nu sunt marcate în România, deținerea acestora pe teritoriul României, în afara antrepozitului fiscal, constituie infracțiunea prev. de art. 452 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 227/2015.
În momentul în care se deţine pe teritoriul României o cantitate de ţigarete superioară pragului de 10.000, chiar şi timbrate cu timbre fiscale ale altor state membre U.E., devin incidente prevederile art. 340 alin. (2) Cod fiscal, potrivit cărora, eliberare pentru consum se consideră şi deţinerea în scopuri comerciale de către o persoană a produselor accizabile care au fost eliberate în consum în alt stat membru şi pentru care accizele nu au fost percepute în România.
Așadar, dacă deținerea produselor la care se referă art. 421 alin. (1) lit. a) și b)
Cod fiscal, pe teritoriul României, în cazul neplății accizelor datorate, atrage răspunderea contravențională, deținerea lor, indiferent dacă au fost plătite accizele datorate, atrage răspunderea penală, în cazul neîndeplinirii obligației de marcare.
Faptul că produsele au fost eliberate pentru consum într-un alt stat membru nu influențează obligația de marcare, eliberarea pentru consum pe teritoriul României fiind condiționată de marcarea lor în conformitate cu legislația română, conform art. 421 alin. 3 Cod Fiscal și art. 148 alin. 5-7 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG nr. 1/2016.
Art. 421 (1) Prevederile prezentei secţiuni se aplică următoarelor produse accizabile:
a) a) produse intermediare şi alcool etilic, cu excepţiile prevăzute prin normele metodologice;
b) tutunul prelucrat.
Art. 452 (1) Constituie infracţiuni următoarele fapte: h) deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri.