O familie tânăra din Bihor a început producția de brânzeturi, din lapte de la propria ferma de capre, care se hrănesc cu ierburile și bunătățile naturii din pădurile munților Apuseni.Recent, producătorii au fot la primul lor târg de produse locale din Cetatea Oradea. Bihoreanca nu s-a ocupat dintotdeauna cu asta. Dimpotrivă, locuit la Londra aproape șapte ani, a fost chiar team leader în Aeroportul Heatrow, dar a gestionat și sectorul de vânzări și închirieri imobiliare pentru două dintre cele mai mari companii din UK – Kinleigh Folkard&Hayward, unde ultimul post a fost Senior Lettings Negotiator in Raynes Park, și manager pentru Chancellors, având sub conducere Birourile Camberley, Fleet & Lightwater.
Ioana Crișan trăiește la Câmp, lângă Vașcău, și spune că dacă senzația ei era că e foarte greu să activezi pe piața imobiliară londoneză, provocarea de a vinde brânză e mai mare. Ioana face cașcaval cu mirodenii, brânză și caș, după ce a pus bazele primului dom în Domeniile Roman, loc numit așa după bunicul său.
„Dacă aveam eu impresia că să vinzi o proprietate evaluată cu mult peste prețul real este extrem de dificil sau imposibil, no… să vezi cât îi de greu să negociezi cu laptele să stea legat cum trebe”, spune Ioana Crișan. Tânăra s-a specializat în tehnica producerii brânzeturilor, a cașcavalului, știe care sunt mirodeniile care fac unice produsele ei, cum se maturează cașcavalul. <Am pus și vre-o doua rotunjoare mai mari pentru la iarnă să scoatem și un parmezan fain de capră>, spunea tânăra. Are 60 de capre adulte cu lapte și 20 de ieduțe Momentul în care a devenit mamă a fost cel care a făcut-o să-și reconsidere prioritățile. Zarra a determinat-o să înțeleagă că timpul petrecut împreună nu are preț și nu îl va putea recupera niciodată.
Tânăra vrea să reînvie Domeniul Roman din Cătunul Câmp de lângă Vașcău, locul care-i amintește de năzdrăvăniile copilăriei. Acolo, în pivnița de piatră a bunicului Roman își maturează și cașcavalul. A ales locul despre care bunicul său i-a spus că e cel mai aproape de Cer.
„Locul în care am ridicat domul a fost ales dintr-un motiv special : este locul unde bunicul meu stătea la oi și eu cu el, iar în discuțiile noastre foarte lungi în copilărie el tot îmi spunea ca acolo e locul cel mai aproape de cer, locul unde poți să visezi orice dar stând și cu picioarele pe pământ. Fiindcă asta te va ajuta ca visele tale să se ancoreze și de realitate…Am ales numele Domeniul Roman fiindcă este un fel de a-i mulțumi bunicului pe nume Roman, e un omagiu pentru că a petrecut atâția ani frumoși în acel colț de Rai, dar mereu a fost modest, uman și mi-a oferit cu puțina școala șansa de a descoperi un om cu viziune și o imaginație extraordinară, cu capacitatea de a inventa povești pe loc”, ne-a introdus Ioana Crișan în povestea domului.
Ceea ce a inspirat familia Crișan au fost locurile descoperite în vacanțe în UK, un concept al unui hotel elvețian de lux, dar și faptul că Irina are expertiză în evaluarea și listarea proprietăților pe piață, deci o imagine bine conturată în domeniu.
5 ani, mai precis evaluarea și listarea proprietăților pe piață, m-a determinat să devin destul de selectivă în ceea ce privește estetica și acel sentiment special de libertate fără îngrădire într-un imobil.
Alegerea în ceea ce privește această construcție specială a fost făcută în urmă cu ceva timp când am urmărit îndeaproape evoluția unui complex elvețian numit «White Pods». Nu am ales acest proiect doar pentru frumoasa structură, cât și pentru încadrarea perfectă în mijlocul naturii dar și eficiență în a păstra căldura atât de bine datorită formei”, explică Ioana Crișan.