În cea de a 11-a zi de grevă a personalului didactic şi auxiliar din învăţământul preuniversitar, Ministerul Educaţiei ia poziţie vizavi de tot mai multele informaţii care arată că lideri de sindicat din judeţe ar fi instigat directori ai şcolilor care se află în grevă generală să falsifice pontajele aferente lunii mai.
Reprezentanții Ministerului Educaţiei au transmis, joi, 8 iunie, inspectoratelor școlare judeţene o circulară cu precizări clare în ceea ce priveşte salariile din luna mai ale cadrelor didactice şi personalului nedidactic. Potrivit legislației aflate în vigoare în data de 22 mai, când a fost declanşată greva generală în învăţământul preuniversitar, angajații care participă la grevă nu pot beneficia de salariu pentru zilele în care se află în grevă.
„Vă rugăm să vă asigurați că drepturile salariale aferente lunii mai 2023 sunt corect calculate și în concordanță cu documentele din care rezultă atât prezența la unitatea de învățământ, cât și desfășurarea activităților prevăzute în fișa postului, conform legii”, arată stiripesurse.ro, citând din circulara ministerului. „Astfel, statele de plată a salariilor se întocmesc având la bază timpul efectiv lucrat. Inspectoratele școlare județene, la validarea statelor de plată a salariilor, vor verifica respectarea întocmirii corecte a acestora de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat, pe baza timpului efectiv lucrat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, a mai transmis Ministerul Educației.
Reprezentanţii Ministerului Educației argumentează că emiterea acestei circulare a fost urmarea instigărilor liderilor de sindicat, care au cerut directorilor de școli ca pe pontajul pentru luna mai să nu fie precizate zilele în care angajații au fost în grevă pentru că materia pierdută în zilele de grevă ar urma să fie recuperată.
Ministerul Educației le cere directorilor unităților de învățământ preuniversitar, dar și conducerii inspectoratelor școlare judeţene, să ia măsuri „astfel încât validarea statelor de plată a salariilor să se facă înainte de data planificată pentru plată la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului”. Se mai precizează faptul că directorii de școli răspund de „corectitudinea datelor înscrise în situaţia centralizatoare privind plata salariilor prezentată la Trezoreria Statului”.
„De asemenea, vă rugăm să vă asigurați că, la termenul legal stabilit, respectiv 14.06.2023, se va efectua plata drepturilor salariale aferente lunii mai 2023, conform prevederilor legale în vigoare”, se mai arată în circulară.