Cea de-a X-a ediție a Art Jewelry Festival are loc în perioada 7-11 iunie, la Casa Darvas – La Roche și la Sinagoga Neologă Sion. În acest an, ART Jewelry Festival sărbătorește 10 ani de la prima ediție. Creațiile spectaculoase, de dimensiuni impresionante, calitativ executate, sunt prezentate de manechine, într-o defilare de poveste.
Festivalul reunește designeri de bijuterii handmade din întreaga lume, atent selectați. Aceștia prezintă la Oradea accesorii unicat, realizate prin tehnici inedite, de mare impact vizual.
Festivalul este o inițiativă civică a fondatoarelor comunității „Loja Pasionaților de Mărgele”, Ana și Marisha Zaporojan. Această inițiativă a fost susținută de Laura Bogdan Hancăș și Robert Bogdan.
Ediția din acest an a festivalului se derulează în parteneriat cu Oradea Heritage – Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor.
Basarabeanca din Ucraina, profesoară de rusă, pasionată de modă și frumos, Ana Zaporojan a început aventura în lumea bijuteriei în urmă cu 15 ani când a început să facă mărgele tricotate pentru a accesoriza ținutele Marishei, fiica sa. Anul acesta, doamna Ana s-a impus în concursul internațional ”Battle of the Beadsmith 2022 USA”, o competiție în care 74 de artiști din 20 de țări au încercat să impresioneze cu bijuteriile create. “Am făcut acest coif ca un omagiu adus mamei mele, Zina, și strămoșilor noștri, care au trăit acum 2500 de ani pe pământurile României de astăzi. M-am inspirat din coifurile regale antice getice, care erau făcute din aur și argint, cu desene complicate, împodobite cu simboluri care înfățișează ritualuri religioase din acele vremuri, creaturi mitologice și fanteziste. Coiful dacic Zina este omagiu față de strămoși, de glie, față de neamul românesc“, a explicat Ana Zaporojan în ce constă lucrarea sa, realizată în 67 de zile.
Lucrări fabuloase, care au fost create după zile întregi de muncă, cu migală, indemânare și, cel mai important, cu talent și dăruire sunt prezentate în aceste zile la Oradea. Sunt 40 de participanți din 20 de ţări, precum Franța, Spania, Georgia, Polonia, Italia, Bulgaria, Armenia, Ucraina, Belgia, Israel, Estonia ori România. Pentru a intra în competiţia de cel mai bun designer al festivalului, fiecare creator a prezentat în fața unui juriu format din specialişti câte o colecţie de cinci piese.
Bijuteriile hadmade au fost etalate la gâtul frumoaselor manechine MModels care au defilat la Casa Darvas în cadrul festivalului Art Jewerly Oradea, aflat la a zecea ediţie. Mărgele, pietre semipreţioase, pene, materiale reciclabile, dar și din metale prețioase precum argintul au contribuit la realizarea unor adevărate opera de artă. Evenimentul are și o latură caritabilă încă din 2019.
Proiectul “Duete margelistice în stil Art Nouveau” în sprijinul Centrului de Scleroză Multiplă Oradea Bihor a fost inițiat în 2019 și era parte componentă a ediției a 5- a ART Jewelry Festival 2020, dar din cauza pandemiei evenimentul s-a putut ține doar online pe canalul de YouTube Art Jewelry Festival. Alla Vizir vine din Ucraina și spune că cea mai mare parte a creațiilor sale e dedicată tehnicii frivolite, frivolite stratificat sau frivolite combinat cu soutache sau frivolite cu pnglici și șnururi.
Daniela Lasdica e din Argentina e director și designer al brandului de bijuterii contemporane Lobra. E fiică și nepoată de croitorese și brodoare, a creat costume de circ pentru trupe din Sao Paolo, Brazilia.
Actrița Adela Lazăr crează floriere, coliere cu flori din materiale reciclate și broderie de mărgele, iar <fiecare colier e un mic tablou pe care îl port cu mândrie la gât>.
Aldona Pintea, realizează bijuterii prin tehnica soutache, broderie, margele tesute , ceramică plastică, Dorin Negrău la colecția Duality
“Iniţial acest festival urma să aibă loc în 2020 la Casa Darvas – La Roche, recent inaugurată pe atunci, însă pandemia ne-a oprit, iar evenimentul s-a ţinut online. Mă bucur însă că acum muzeul găzduieşte o asemenea expoziţie cu peste 40 de creaţii realizate de designeri din întreaga lumea”, a spus în deschidere Angela Lupșea, coordonatoarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor (Oradea Heritage), care administrează şi Casa Darvas.