Pe ultima sută de metri înainte de rotativa parlamentară, care va stabili un nou prim-ministru, cu un nou cabinet, Guvernul Ciucă a încercat marea cu degetul, doar, doar i-or face pe greviştii din Educaţie să renunţe la greva generală, aflată acum în cea de a patra săptămână. La ultima rundă de negocieri cu sindicaliştii, de duminică, 11 iunie, reprezentanţii Guvernului, în frunte cu încă premierul Nicolae Ciucă, le-au prezentat protestatarilor un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevedea, printre altele, o nouă invenţie: o prima anuală de carieră didactică, în valoare de 1.500 de lei, care va fi acordată sub formă de voucher în fiecare toamnă. Promisiunea este, de fapt, o minciună, pentru că nu Guvernul dă aceşti bani, ci ei sunt prevăzuţi „din oficiu, în cadrul programului «Educaţie şi Ocupare 2021-2027»”.
Minciuna negociatorilor guvernamentali a fost demascată public de fostul secretar de stat pe fonduri europene în Ministerul Educaţiei, Mihaela Popa. „Fost europarlamentar, în prezent profesor în Iași, Mihaela Popa a reacționat la oferta de duminică a Executivului: «Scriu aici pentru istorie… Istoria mea de profesor si expert in proiecte europene! Voucherele de 1500 lei an sunt prevăzute din oficiu în programul educație și ocupare. Așa că nu este nicio promisiune a Guvernului, ci este o abordare a Uniunii Europene pentru a sprijini și stimula performanța în educație»”, arată edupedu.ro, citând-o pe Mihaela Popa.
Mai precis, Guvernul Ciucă a promis că va da ceea ce nu are, o primă pe care, de fapt, o alocă Uniunea Europeană din fonduri externe nerambursabile pentru sprijinirea şi dezvoltarea sistemului educaţional.
Reprezentanţii Guvernului au încercat să profite de o contextul creat prin iniţiativa Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care, tot duminică, 11 iunie, a pus în dezbatere publică o ordonanță de urgență prin care să fie acordate prime pentru cariera didactică pentru cadrele didactice și personalul auxiliar din învăţământul preuniversitar și universitar, în valoare de 1500 de lei net, sub forma unor vouchere, dar și prime pentru cariera profesională adresate personalului nedidactic, în valoare de 500 de lei pentru “susținerea participării la cursuri de pregătire profesională dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale”.
Ce este prima de carieră didactică
Prima de carieră didactică are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.
Prima este considerată venit neimpozabil, se menţionează în respectiva Ordonanță de Urgență. Banii vor fi acordați în octombrie, într-o singură tranșă, începând cu anul școlar următor, 2023-2024, anual, până în 2026-2027, prin „Programul Educație și Ocupare 2021-2027” și “în limita fondurilor disponibile existente cu această destinație”.
Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net, care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:
a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate;
c) cheltuieli privind cărți de specialitate precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice specifice ale cadrelor didactice;
(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023 -2024;
(5) Prima de carieră didactică se acordă și pentru următorii ani școlari/universitari, respectiv în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027 pentru a susține cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile existente cu această destinație.