Se întâmplă după ce s-a constatat că „prețul pastelor este absolut disproporționat față de costurile de producție”,iar guvernul a decis să nu intervină asupra prețului. Greva ar urma să se întindă pe parcursul unei săptămâni.
Când vine vorba de creșterea vertiginoasă a prețurilor la paste, italienii plâng: Basta! S-au săturat după ce costul produsului de bază de pe fiecare masă italiană a crescut de două ori mai mult decât rata inflației. Un grup de apărare a consumatorilor solicită o grevă națională a pastelor de o săptămână, începând cu 22 iunie, după ce guvernul de la Roma a organizat o reuniune de criză luna trecută și a decis să nu intervină asupra prețurilor.
„Greva macaroanelor este pentru a vedea dacă menținerea pastelor pe rafturi va face să scadă prețurile, în marea tradiție anglo-saxonă de boicotare a bunurilor”, a declarat Furio Truzzi, președintele grupului Assoutenti.
Magazinele și furnizorii au fost acuzați de „greedflation”, o inflație a lăcomiei, dar economiștii spun că profiturile retailerilor au fost stabile și că problema se reduce la costul mai mare de producție a alimentelor. Simțind presiunea, unele guverne din Europa au plafonat prețurile alimentelor de bază sau au făcut presiuni pentru încheierea de acorduri cu magazinele alimentare pentru a reduce costurile, un lucru care este popular în rândul publicului, dar care, de fapt, poate duce la scumpiri.
Țări precum Ungaria, cu cea mai mare inflație alimentară din Uniunea Europeană, și Croația au impus controlul prețurilor la produse precum uleiul de gătit, unele bucăți de carne de porc, făina de grâu și laptele. Guvernul italian afirmă că va consolida monitorizarea prețurilor prin colaborarea mai strânsă cu cele 20 de regiuni ale țării, dar nu va impune astfel de limite.
În Italia, în timp ce pastele rămân unul dintre cele mai accesibile articole din multe coșuri de cumpărături, simbolismul lovește puternic psihicul italian și vine în condițiile în care familiile se confruntă prețuri mai mari în toate domeniile, de la zahăr la orez, ulei de măsline și cartofi. Familiile italiene de patru persoane cheltuiesc în medie cu 915 euro mai mult pe an pentru alimente, o creștere de aproape 12%, pentru un total de 7.690 de euro pe an, potrivit Assoutenti. O treime dintre italieni au redus cheltuielile la băcănie, potrivit sondajelor SWG, iar aproape jumătate fac cumpărături la magazinele de reduceri.
I